Budapest pénzügyi helyzete és a faktorálás kérdése

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 50 milliárd forintos követelésének faktorálása körüli viták a főváros pénzügyi helyzetének megítélésében is különbségeket mutatnak. Karácsony Gergely főpolgármester májusban írt alá szerződést a követelés értékesítéséről, amelyet a főváros vezetése szerint már a közgyűlés is jóváhagyott. A kormányzati oldal viszont adósságspirálról és csődhelyzetről beszél.

Az Index szerint Karácsony Gergely május 21-én aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében a BKK 50 milliárd forintos követelését értékesítették az OTP és K&H Banknak. A faktoring ügylet célja, hogy a bankok előfinanszírozzák a BKK-nak járó összeget, mivel a fővárosnak jelenleg nincs elegendő likvid forrása az összeg kifizetésére.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét megkerülve döntött a BKK likviditási válságának kezeléséről. A fővárosi vezetés azonban állítja, hogy a faktorálás már a tavalyi költségvetési rendeletben is szerepelt, és a közgyűlés márciusban hagyta jóvá, így májusban csak a szerződések aláírása történt meg.

A fővárosi önkormányzat szerint a 50 milliárdos hiány a BKK költségvetésén a szerződéses környezet megváltozása miatt keletkezett, és a faktorálás segítségével tudják majd biztosítani a cég likviditását a 2024-es év utolsó negyedévében. A tarifaközösség létrehozásának hatásait is figyelembe vették, amelyet Karácsony Gergely korábban nem tartott veszteségesnek a főváros számára.

A fővárosi önkormányzat szerint a 2023-as energiaválság idején nem kaptak segítséget a kormánytól, sőt a szolidaritási adót is 75 százalékkal megemelték. A tavalyi 50 milliárdos hiányt idén tavasszal, az iparűzési adó beérkezése után már visszafizették a bankoknak, és hasonló megoldást terveznek az idei évre is.

Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes szerint a faktorálás célja, hogy a főváros biztonsággal zárja az évet, és ne legyen átnyúló hitele. Elmondása szerint a tavalyi faktorálás költsége körülbelül kétmilliárd forint volt, és idén kisebb összegre számítanak. A főváros a szolidaritásiadó-pert is említette, amelynek nyertes kimenetele helyrebillentheti az egyensúlyt.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Lázár János közlekedési miniszter szerint a faktorálás adósságspirált és csődhelyzetet jelez. Kiss Ambrus azonban cáfolja a csődhelyzetet, és úgy véli, hogy a főváros a beérkező bevételeiből, például az iparűzési adóból, rendezni fogja a folyószámla hitelét.

A főváros 2024-es költségvetésében is szerepel a faktorálás lehetősége, mint megoldás a következő évben esedékes költségek fedezésére. Vitézy Dávid szerint a kormányzati segítség vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása jelenthetne megoldást a főváros számára.