Egyelőre nem tér vissza a kánikula, de extrém UV-sugárzásra kell készülni

Csütörtökön a hőmérséklet 23-28 fok körül alakul, így a kánikulának egyelőre búcsút inthetünk, de az UV-sugárzás extrém erős lesz.

A nap nagyrészt gomolyfelhős időt hoz, de az Alpokalján akár egész nap felhős is lehet az égbolt. Futózáporra csupán a Duna vonalától keletre és az Alpokalja térségében van kis esély. Az északnyugati, északi szelek a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb környékén élénk, az Északnyugat-Dunántúlon pedig erős lökések formájában éreztetik hatásukat.

A délutáni órákban a hőmérő higanyszála 23 és 28 fok között ingadozik majd, míg késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Csütörtök reggel még előfordulhatnak hidegfronti tünetek, emiatt fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek.

Napközben front már nem lesz felettünk, viszont nagy lesz a napi hőingás, ami vérnyomás-ingadozást, szívpanaszokat és migrént okozhat. A szelesebb tájakon élők körében felerősödhetnek a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet. Zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai.

Délelőtt 10 és délután 4 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről. Immunrendszerünk erősítése érdekében érdemes vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani és odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre.

Pénteken a túlnyomóan napos időben legfeljebb elvétve alakulhat ki kisebb futó zápor. Többfelé élénk, néhol erős lesz a légmozgás. Reggelre még sokfelé felfrissül a levegő, a minimumok 10 és 17 fok között alakulnak. Délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Sokfelé élénk, erős lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, ami a kánikula visszatérését jelzi.

Az előrejelzések szerint a következő hőhullám tartósabb lesz, és a legkorábban egy jövő hét közepén érkező enyhe hidegfront szakíthatja meg záporokkal, zivatarokkal, ám a hőmérséklet nem esik vissza jelentősen.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras