Új covid-variáns a láthatáron: a FLIRT

A koronavírus még mindig velünk van, és egy új variáns, a FLIRT már Amerikában és Olaszországban is felbukkant, ami Magyarországon is megjelenhetett. A párizsi olimpia és más nagy tömegrendezvények, mint a foci-EB, valamint a nyári utazások elősegíthetik a fertőzöttek számának növekedését. Kemenesi Gábor virológus az RTL Klubnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a FLIRT már jelen van, és érdemes lenne újra maszkot viselni a nagy tömegekben, különösen az időseknek és krónikus betegségekkel élőknek.

A FLIRT variáns általános légúti tüneteket okoz, mint láz, fejfájás és orrfolyás, míg a szag- és ízérzék elvesztése kevésbé jellemző. Különösen az időseknek, valamint a kockázati csoportokba tartozóknak ajánlott fokozott óvatosság. Bár a helyzet komolyságát nem szabad alábecsülni, fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi covid-19 helyzet nem hasonlítható a pandémia korábbi, két-három évvel ezelőtti állapotához. A megbetegedések száma, bár növekszik, szerencsére nem éri el az akkori szinteket.

Az Egyesült Államokban azonosított koronavírus omikron-variáns, a FLiRT Magyarországon is megjelenhet, a virológusok már hetek óta készülnek az esetszámok növekedésére. A nyár beköszöntével a légúti vírusok gyorsan elhalnak, de a koronavírus újabb mutánsai, mint a FLiRT, aggodalmat keltenek a szakértők körében, miután a fertőzések száma erősen emelkedik világszerte. A vuhani változatot követte a delta, majd az omikron, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed, melynek alváltozatait, a KP.3 és az LB.1-et, Olaszországban is azonosították.

A maszkviselés segíthet a fertőzés terjedésének megelőzésében, és hamarosan érkezhet a vakcina, amelyet folyamatosan alakítanak a vírus-variánsokhoz, így a FLiRT-hez is meglesz a megfelelő vakcina. A virológus szerint ritkán fordul elő, de a fertőzés egészséges fiataloknál is okozhat komoly szövődményeket, azonban kifejezetten vigyázniuk kell a vírusváltozattal az időseknek, a krónikus és daganatos betegeknek, valamint a szervátültetetteknek. Ha valaki olyan helyre megy, ahol sok eset van, vagy kockázati csoportba tartozik, akkor ajánlott az FFP maszkok viselése.