Zacher Gábor véleménye a THCJD-t tartalmazó gumicukrokról

Zacher Gábor toxikológus szerint a THCJD-t tartalmazó édességek fogyasztása után kórházba került fiatalok valószínűleg erősebb anyagot fogyaszthattak, mint a THC. A szakértő elmondása szerint a fiatalok állapota nem életveszélyes, de beszűkült tudatállapotban lehetnek.

A Blikk információi szerint összesen 31 külföldi állampolgárt szállítottak egy budapesti toxikológiára, miután egy Váci utcai kendershopból vásárolt THCJD-t tartalmazó édességet fogyasztottak. Egy zacskó gumicukor öt darabot tartalmaz, és 15 ezer forintba kerül, a terméken pedig feltüntetik, hogy THCJD-t tartalmaz, ami egy pszichoaktív kannabinoid, és valószínűleg intenzívebb, hosszabban tartó hatásokkal rendelkezik, mint a THC.

Zacher Gábor a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kifejtette, hogy a fiatalok szörnyű állapotban kerültek a kórházba, és napokig magatehetetlenül, félig kómában feküdtek. A toxikológus szerint csak a szakértői vélemény elkészülte után lehet biztosat mondani az esetről. Zacher hozzátette, hogy az édesség elfogyasztása után nem meglepő a kórházba kerülés, mivel a THC felszívódása lassabb és nem teljes, ha valaki megeszi, ellentétben azzal, ha elektromos cigaretta liquidjét szívja.

A szakértő szerint a gumicukor ára is utal arra, hogy nem lehetett sima édességről szó. Zacher kiemelte, hogy a pszichotróp szerek között számos új THC-analóg van, amelyek még nem szerepelnek a pszichoaktív anyagok listáján, és az üzletek igyekeznek arra, hogy ne áruljanak illegális terméket.

A toxikológus szerint a fiatalok valószínűleg aluszékonyak, de ébreszthetőek, és nem tartja őket életveszélyes állapotban. Azt is hozzátette, hogy a kórházból való kiengedésük feltételezhetően hamar megtörténhet. Zacher megjegyezte, hogy csak abban az esetben lehet életveszélyes állapotról beszélni, ha szintetikus marihuánát fogyasztottak, mivel ezek szívritmuszavart és hirtelen szívhalált is okozhatnak.

: Blikk & Magyar Nemzet