15 milliárd forintba kerülhet az idei augusztus 20-i ünnepség

Az idei Szent István Napi ünnepségek költségvetése elérheti a 15 milliárd forintot, amelyet a Nemzeti Kommunikációs Hivatal biztosít a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség számára.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal, melyet Rogán Antal felügyel, 12,5 milliárd forintot irányzott elő a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek az augusztusi ünnepségsorozatra. Ez az összeg a korábban a tűzijátékra kiutalt 2,4 milliárd forinttal kiegészülve várhatóan legalább 15 milliárd forint közpénz felhasználását jelenti az ünnepségekre. A K-Monitor adatai alapján ez jelentős növekedést mutat a tavalyi évekhez képest, amikor a programsorozatra 12,88 milliárd, a tűzijátékra pedig 1,8 milliárd forintot költöttek.

A K-Monitor felhívja a figyelmet arra, hogy a végleges költségekről csak a rendezvényszervezés közbeszereztetése után lehet majd pontosan beszélni. A közbeszerzést egy versenykorlátozó konstrukció miatt várhatóan Balásy Gyula cégcsoportja, a Lounge-cégcsoportja nyerheti meg egyedüli versenyzőként, amely a kormánypropagandát is előállítja. A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség általában minden feladatot és pénzt továbbít a cégcsoportnak, amely már meg is nyerte a tűzijátékra kiírt tendert.

Az előző évi ünnepségek egyik újítása a sör árának 350 forintra való leszállítása volt, amelyet a kormány vezetett be.