Hat bűnöző azonosítása gyermekbántalmazási ügyekben

Az Europol jelentése szerint hat bűnözőt azonosítottak és ellenük eljárást indítottak, miután gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képek és videók elemzésével nyomukra bukkantak. Az internet egyre nagyobb szerepet játszik ezen bűncselekmények terjedésében, ami megnehezíti az áldozatok azonosítását és védelmét. Az Europol kép- és videóadatbázisa az elmúlt három évben több mint 20 százalékkal bővült.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szerdán közölte, hogy a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képek és videófelvételek elemzése révén hat, kiskorúak szexuális kizsákmányolásában vétkes bűnöző azonosításához vezetett. Az Europol 2017-ben indított kezdeményezése keretében 2023 végéig több mint 28 ezer bejelentés érkezett, amelyek alapján a nyomozók 127 esetben tudták azonosítani azt az országot, ahol a gyermekek szexuális kizsákmányolása történt.

A bejelentések lehetővé tették a nemzeti hatóságok számára, hogy azonosítsák és büntetőeljárást indítsanak a gyermekbántalmazás hat elkövetője ellen, emellett 26, több esetben négyévesnél fiatalabb gyermeket sikerült megmenteni. A szakemberek részletesen vizsgálják a bejelentésekben szereplő fényképeket és videókat, hogy azonosítsák az áldozatok származását, tartózkodási helyét vagy személyazonosságát.

Az internetnek köszönhetően a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képi és videóanyagok előállítása és terjesztése egyre könnyebben történik. A telefonkamerák és a végpontok közötti titkosítási alkalmazások használata lehetővé teszi az elkövetők számára, hogy gyorsan készítsenek és terjesszenek anyagokat. A technológiai fejlesztések és a mesterséges intelligencia által generált képek nehezítik a nyomozók munkáját az áldozatok és elkövetők azonosításában.

Az Europol hangsúlyozza, hogy a folyamatos erőfeszítések ellenére sok áldozat még mindig azonosítatlan marad, és minden információ fontos lehet a bűnüldöző hatóságok számára azonosításukban, megtalálásukban és a folyamatos bántalmazástól való megmentésükben.

Gyermek bajban? Íme a segélyvonalak:

Krízisben, bajban érintett gyermekeknek a Kék Vonal Lelkisegély-vonala a 116-111-es számon, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes és anonim telefonvonal 24 éves korig.

Krízisben, bajban lévő gyermekért érzett aggodalom esetén a Segélyvonal az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekekért a 116-000-es számon, bármely hálózatból 24 órában elérhető, ingyenes és anonim telefonvonal aggódó felnőtteknek.