Galambos Lajos: A veszteségem óriási, a tartalékaimból élünk

A hét elején szabadult a baracskai börtönből Galambos Lajos, aki több interjút is adott, és beszélt jelenlegi helyzetéről, egészségi állapotáról és anyagi nehézségeiről.

Galambos Lajos a szabadulása után arról beszélt, hogy bár családja kedvenc ételekkel, köztük rántott hússal készült fogadására, ő maga nem tudott ezekből enni. Elmondása szerint gyomorműtétre van szüksége, amelyet a reintegráció alatt szeretne megvalósítani, olyan orvosi csapat segítségével, akiket már korábbról is ismer. A börtönben nem volt lehetősége erre a beavatkozásra, így továbbra is azt az étrendet követi, mint a rácsok mögött, leginkább a levesek híg részét fogyasztja. A börtönben megtanult lecsópürét is készíteni, és kiderült, hogy krónikus tüdőbetegsége is van, amely miatt a szakorvos azt tanácsolta neki, hogy egyáltalán ne trombitáljon. Az egészségével kapcsolatban elmondta, hogy a börtönben töltött időszak alatt a krónikus tüdőbetegségének értékei javultak, és heti rendszerességgel kapott orvosi kezeléseket.

Beszámolt arról is, hogy a börtönben nem volt könnyű helyzete, a rabtársai gyakran bántalmazták, különösen akkor, amikor ügyvédi beszélőre ment. Azt mondja, ez egy ilyen helyen természetes. A rabtársaitól kapott beszólogatások között volt, hogy kérdezgették például, hogy lekapcsolta-e a lámpát. A bántalmazások mellett olyan abszurd vádakkal is szembesült, mint hogy közöm van Zámbó Jimmy halálához.

Galambos Lajos az anyagi helyzetéről is beszélt, jelezve, hogy a veszteségei jelentősek, de nem kívánja kiszámolni azokat. Jelenleg tartalékai felhasználásával élnek, és vannak passzív jövedelmei is. Hozzátette, családjával átbeszélik az ingatlanjaik sorsát, mivel nem tervezik mindet megtartani. A zenész elmondása szerint a tartalékaiból fog élni, és a veszteségeit nem is igazán az anyagi oldal határozza meg. Annyit leszögezett, hogy nem lesz nagy visszatérő „Dáridó”. Más irányba szeretne elindulni és fontos lesz számára valamiféle társadalmi szerepvállalás. Mottója „a kevesebb is elég” lesz.

A zenész hosszú hónapokig reintegrációs házi őrizetben lesz otthonában, nyomkövetővel a bokáján. A börtönben fél ötkor keltek, majd jött a reggeli. Volt egy kis vízforralója a cellájában, abban készített teákat, leveseket. Minden nap olvasott, tévét is tudott nézni. Közben elkezdett spanyolul tanulni és folytatta a belsőépítészeti tanulmányait is. Legmélyebben akkor volt, amikor a gyermekei meglátogatták: kérte őket, hogy többé ne jöjjenek, mert nem akarta látni szenvedni őket.

Ha letölti a büntetését, újra zenélni akar, de csak pici, klubkoncertekben gondolkodik, ahol a zenélés mellett jut idő egy kis beszélgetésre is. Ha pedig a trombitálás nem úgy fog menni, ahogy szeretné, akkor újra kell gondolnia mindent. Ennek ellenére, amint hazaérkezett, első dolga volt, hogy elővette a hangszerét és belefújt a hálószobában, ami jól megszólalt.

Lagzi Lajcsi ügye még 2015 szeptemberében indult, akkor tartóztatták le feleségével együtt, akitől később elvált, és akit később bűncselekmény hiányában felmentettek. A zenészt vesztegetés, valamint áram, víz és gáz lopásában találták bűnösnek. Saját birtokán és egy tatai lakóparkban is illegálisan vételezett energiát. 2022 decemberében másodfokon három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték, amelynek letöltését február 15-én kellett volna megkezdenie a kecskeméti börtönben, ám súlyos betegségére hivatkozva ezt nem tette. Tavaly április 26-án végül bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe, megkezdve három év hat hónapos börtönbüntetését, amelyből végül összesen 14 hónapot töltött a börtönben többnyire gyengélkedve.