Békés Márton kritikája Balog Zoltán felé

Balog Zoltán, a kegyelmi ügy egyik kulcsszereplője nem várt kritikát kapott Békés Márton történésztől, aki a HírFM Bezzeg című műsorában fejtette ki véleményét.

Békés Márton, aki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) egyik főideológusaként ismert, nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy könyvét Björn Höcke, a német szélsőjobboldali politikus is olvassa, aki titkosszolgálati megfigyelés alatt áll.

A történész ez alkalommal Balog Zoltán magatartását helyezte kritika alá, aki az Európai Parlamenti választások után elismerte, hogy személyesen kereste meg Novák Katalint K. Endre ügyében, de a református püspöki hivataláról nem mondott le. Február 16-án végül lemondott a lelkészi elnöki posztjáról, de megtartotta másik fontos pozícióját, és Dunamelléki Egyházkerület püspök maradt.

Békés Márton felvetette a kérdést, hogy vajon Balog Zoltán megtette-e azt a magyar jobboldalnak, amit Szájer József, aki egy botrány után visszavonult, mondván, nem akarja terhet rakni a politikai közösségére. A történész hozzátette, hogy sokan várnak Balog lemondását, különösen a református egyház tagjai közül, akik Balog visszavonulását szeretnék látni, függetlenül attól, hogy politikai nézeteik jobb- vagy baloldaliak-e.

Békés Márton nemcsak Balog Zoltán kommunikációját kritizálta, hanem Novák Katalin köztársasági elnöki tevékenységét is. Úgy véli, hogy Novák túl sokat utazik és túl sok Instagram-posztot tesz közzé, ami az ő ízlésének már sok volt. Különösen felháborította Novák ENSZ előtt mondott beszéde, amelyben „külügyi programról beszélt, ami nem a dolga”. Ezzel szemben Áder János köztársasági elnök habitusa közelebb áll hozzá.

A műsorban az is elhangzott, hogy Békésnek nagyon hiányzik Szájer József a politikából, és „szíve szerint” nagyon visszahozná a politikust a közéletbe.