Ukrajnai helyzet: Tárgyalások Orbán Viktor kormányával és a magyar diplomácia kritikája

Olha Sztefanyisina, Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint bár nem egyszerű a helyzet, de folyamatosan tárgyalnak Orbán Viktor „sajátos” kormányával. A politikus kiemelte, hogy a kapcsolatokat sikerült megőrizni, és az európai jövő felépítéséhez hozzájárulnak.

Sztefanyisina a Mi Ukrajina tévécsatornának adott szombati interjújában beszélt a magyar kormánnyal való kapcsolatokról. Elmondása szerint a magyar kormány egy "nagyon sajátos csoport", de ennek ellenére is sikerült előrelépéseket elérniük. Hozzátette, hogy Magyarország biztosította Ukrajnát arról, hogy nem sérti meg az ország területi integritását.

A magyar kormány követelései

Az ukrán miniszterelnök-helyettes említést tett arról is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 11 követelést nyújtott át az ukrán vezetésnek. Ezek között szerepel, hogy az iskolaigazgatóknak ne legyen kizárólagos joguk megváltoztatni a nyelvi oktatás döntéseit, és hogy a magyar nyelvet használják az oktatás minden szintjén. A követelések teljesítése esetén Magyarország támogatná Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Az Orbán-Zelenszkij találkozó

Sztefanyisina beszámolt arról is, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozott egymással. A találkozó részleteiről nem nyilatkoztak, így nem ismert, hogy milyen témákról esett szó. Az EU-csúcs gyors lezárása után a tagállamok vezetői többek között megegyeztek az Európai Unió következő öt évének prioritásairól. Ursula von der Leyen újrázását csak Orbán Viktor nem támogatta. A Jevropejszka Pravda szerint Orbán Viktor a jövő héten találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy „az EU nyomására” lépéseket tegyen a kétoldalú kapcsolatok javítására.

A magyar diplomácia kritikája

Ungváry Krisztián történész szerint a magyar kormány nem védi meg a saját állampolgárait, és példátlan, hogy a Polcz Alaine könyve elleni orosz fenyegetést nem követte azonnal magyar diplomáciai tiltakozás. Egy milánói eseményen, ahol Polcz Alaine "Asszony a fronton" című könyvét mutatták be, egy orosz diplomata politikai nyilatkozatot olvasott fel, amelyben az Orosz Föderáció nevében elfogultsággal vádolta a könyvet. Ungváry szerint ez az Orosz Föderáció hivatalos álláspontja volt, és a magyar kormány nem lépett fel azonnal a magyar kultúra és állampolgárok védelmében. Hozzátette, hogy a magyar kormány 2024-re már olyan szintre süllyedt, hogy saját állampolgárait árulja el, például amikor megakadályozta az EU közös nyilatkozatát, amely elítélte volna Oroszországot 81 médium, köztük a 444.hu kitiltásáért.

Folyamatos konfliktus és civil áldozatok

A konfliktus továbbra is súlyos civil veszteségeket okoz mindkét oldalon. Az oroszok által végrehajtott légicsapások során Vilnyánszk városát ért támadásban hét ember vesztette életét, köztük két gyermek, és 18-an megsebesültek. A támadás fényes nappal, egy munkaszüneti napon történt, amikor az emberek nem számítottak rá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadás után hangsúlyozta, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel és megerősített légvédelemmel lehet megállítani az ellenséget. Az orosz oldalon is történtek veszteségek: öt civil, köztük két gyermek életét vesztette az oroszországi Kurszk megyében egy ukrán dróncsapás következtében.

: Jevropejszka Pravda, Index : Ungváry Krisztián, Történész : Reuters : Jevropejszka Pravda