Putyinék reakciója Le Pen győzelmére

A Kreml szóvivője elismerte a Nemzeti Tömörülés győzelmét a franciaországi előrehozott parlamenti választások első fordulójában, mint a választók akaratának világos jelét.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az első forduló eredményei az Európában tapasztalható tendenciákat tükrözik, és bár a második fordulóra várnak, már most többé-kevésbé világos számukra, hogy a franciák kiket részesítenek előnyben.

A Nemzeti Tömörülés kapcsolata az orosz vezetéssel többször is kérdéses volt a múltban. A párt 2014-ben több millió eurós kölcsönt vett fel az Első Cseh-Orosz Banktól, és Marine Le Pen elismerte Oroszország Krím félszigeten történt 2014-es annektálását. Az RN vezetői még az ukrajnai háború kitörése előtt látogatást tettek az orosz megszállás alatt álló Krímbe és Donyeck megyébe.

Az RN vezetőinek nyilatkozatai alapján a párt megosztott abban a kérdésben, hogy el kell-e ítélni Oroszországot az ukrajnai háborúért.

A Nemzeti Tömörülés és szövetségesei a vasárnapi francia nemzetgyűlési választásokon a szavazatok 33 százalékát szerezték meg, míg az Új Népfront (NFP) nevű szélsőbaloldali szövetség 28 százalékkal a második, az Emmanuel Macron francia elnök fémjelezte párt, az Újjászületés (RE) vezette szövetség pedig 20 százalékkal a harmadik helyen végzett. Július 7-én kerül sor a második fordulóra, amelyen eldől, hogy a párt képes lesz-e megszerezni a 289 nemzetgyűlési mandátumot, azaz az abszolút többséget. Ha ez sikerül, akkor a V. Köztársaság történetében először lesz szélsőjobboldali miniszterelnöke Franciaországnak. A második forduló kimenetelét az is befolyásolhatja, hogy az Új Népfront, illetve Emmanuel Macron elnök választási koalíciójának, az Együttnek a jelöltjei visszalépnek-e az erősebb jelölt javára, és a szavazóik is követik-e őket.

Az orosz elnök szóvivője kijelentette, hogy az ukrán csapatok koncentrációja a fehérorosz határon Oroszország problémája is, mivel a két ország ténylegesen szövetséges és partner. Hozzátette, hogy a két ország védelmi minisztériuma folyamatos kapcsolatban áll egymással.

Peszkov rámutatott: a Kreml nem ért egyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kínáról tett kijelentésével, amely szerint Peking a második világháború óta a legnagyobb háborút szítja Európában. A leköszönő főtitkár azzal vádolta Pekinget, hogy kihívást intéz az észak-atlanti szövetség értékei és érdekei ellen, és katonai támogatást nyújt Oroszországnak.

(MTI/Blikk)