Az MNB új ESG-ajánlás előkészítéséről számolt be

Az MNB alelnöke, Kandrács Csaba bejelentette, hogy az intézmény új ESG-ajánlás előkészítésén dolgozik, amelyet a pénzügyi szolgáltatások jövőbeli irányait kutató Point Zero Fórumon tettek közzé.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy svájci és szingapúri szervezésű, pénzügyi és technológiai vállalatok számára kiemelkedő jelentőségű nemzetközi eseményen, a Point Zero Fórumon vett részt, ahol Kandrács Csaba, az MNB alelnöke vezette a magyar delegációt. A fórumon Kandrács hangsúlyozta az ESG-adatok jelentőségét és azt, hogy ezek a fenntarthatósági kockázatok miként befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét, valamint a pénzügyi stabilitást.

Az MNB által előkészített ajánlás célja, hogy segítse a magyar hitelintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálásában és kockázati modellezésében. Az ajánlás egy ESG minimum kérdőívet foglal magában, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett kötelezővé teszik a vállalati ügyfelek hitelkérelmei esetén. Ezáltal a bankok képesek lesznek adatokat gyűjteni a kérelmezők ESG-kockázatairól és profiljáról, amelyeket felhasználhatnak a hitelkockázati elemzéseik során.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a fórumon arról beszélt, hogy a jegybankok hogyan segíthetnek abban, hogy az egyetemi ötletek, mint például a mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi megoldások és a fenntarthatóság terén, sikeres startup vállalkozásokká válhassanak. Kiemelte, hogy az MNB ezen a területen is élen jár, például a Hungarian Innovation Hub létrehozásával.