Hódok a Rákos-patakban

A zuglói Rákos-patakban hódokat észleltek, amelyek felkeltették a helyi lakosok érdeklődését. Szendőfi Balázs természetfilmes és halkutató szerint a patak medre nem alkalmas hódvár építésére, de a hódok jelenléte így is érzékelhető.

A napokban Szendőfi Balázs természetfilmes és halkutató megörökítette a vízi rágcsálókat a patakban. Jelenleg nem ismert, hogy pontosan hány példány tartózkodik a területen, de korábban Kőbányán és Rákoskeresztúron is láttak már hódokat. Szendőfi szerint a zuglói hód fiatal lehet, aki még keresi a saját élőhelyét.

A hódok táplálkozásához és építkezéséhez szükséges faágak és gallyak a Rákos-patak környékén nem elérhetőek, így a hódvárak megjelenése nem valószínű. A természetvédelmi referens biztosította a kutatót, hogy a fővárosi önkormányzat támogatja a hódok jelenlétét, és nem tervezik a hódvárak bontását, ha azok mégis megépülnének.

A helyi lakosok között már viccelődnek a hódokkal kapcsolatban, és örülnek az új lakóknak. Székely Imola, aki a patak menti új lakóparkban él, már többször is látta és fotózta őket, és úgy véli, hogy egy család lehet. A környékbeliek szeretnék megfigyelni a hódokat, de az állatok ritkán mutatják magukat, és óvatosak az emberekkel szemben.

A zuglóiaknak érdemes óvatosnak lenniük a kutyasétáltatás során, mivel ha a kutya támadólag lépne fel a hódokkal szemben, azok védekezésből komoly sérüléseket is okozhatnak. A Rákos-patak környéke így is gazdag élővilágban, hiszen korábban kacsák, békák és teknősök is otthonra leltek itt. A hódok megjelenése további érdekességet ad a zuglói természeti környezethez.