Legalább 12 civil meghalt orosz támadásokban Ukrajnában

Legkevesebb tizenkét ember vesztette életét szombaton Ukrajna keleti és déli részein az orosz támadások következtében, többek között két gyermek is az áldozatok között van.

A Zaporizzsja megyei Vilnyanszk városában hét ember halt meg, köztük két gyermek, és további tíz személy megsebesült, amikor a városközpontot ért támadás során infrastrukturális létesítmények, egy bolt és lakóházak is megrongálódtak. Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei állami közigazgatás vezetője elmondta, hogy a támadás munkaszüneti napon, délben történt, amikor az emberek pihenni mentek, és a helyszínen nem voltak katonai célpontok.

Dnyipro városában egy nyolcemeletes lakóház felső négy emeletét rombolta le egy orosz légicsapás péntek este, aminek következtében egy ember életét vesztette és tizenketten megsebesültek, köztük egy héthónapos kislány is. Szerhij Liszak, a megyei kormányzó szerint a mentőalakulatok még szombaton is kutattak a romok alatt túlélők után, hét ember eltűnt.

A Donyeck megyei Nyu-Jork faluban az orosz erők tizenhárom tüzérségi támadást hajtottak végre az elmúlt 24 órában, amelyek következtében öt ember megsebesült. Vadim Filaskin, a Donyeck megyei kormányzó hozzátette, hogy a Zarine faluban három embert öltek meg az oroszok. Az ukrán főügyész később bejelentette, hogy Nyu-Jorkban egy ember belehalt a sebesülésébe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dnyiprói támadás után hangsúlyozta, hogy Ukrajnának szüksége van több légvédelmi rendszerre, és emlékeztette az ország szövetségeseit arra, hogy csak elegendő mennyiségű és kiváló minőségű légvédelmi rendszer, valamint a világ széleskörű eltökéltsége képes megállítani a terrort. Az ukrán légierő közlése szerint szombaton éjjel tíz orosz drónt sikerült lelőniük.