Svédországi telekvásárlás a skandináv paradicsomban

Egy svéd kisváros, Göten, rendkívül kedvező áron, mindössze 10 centért kínálja a telkek négyzetméterét, célul tűzve ki új lakosok bevonzását és a demográfiai helyzet javítását.

Göten városa, melynek lakossága öregedik és alacsony a születési ráta, turisták körében népszerű skandináv paradicsomként ismert, és most egy új kampány keretében igyekszik új lakosokat csábítani. A mintegy 5000 fős kisvárosban bárki megvásárolhatja a telkeket, korlátozások és követelmények nélkül, a helyi polgármester, Johan Månsson szerint nagyszerű lenne, ha külföldiek is érdeklődnének az itteni lehetőségek iránt.

A kampány részletei szerint a vásárlóknak kötelezettséget kell vállalniuk a földterület használatára, és két éven belül meg kell kezdeniük az építkezést, különben a föld visszakerül az önkormányzathoz. Göten városa emellett néhány népszerű látnivalóval is büszkélkedhet, mint például a Husaby Kyrka román stílusú temploma és a Martorpsfallet történelmi nevezetesség.

A kampány már elindult, és eddig három telket sikeresen értékesítettek, további érdeklődőkkel együtt. A telkek a város különböző beépített területein találhatók. Göten nem egyedülálló ebben a kezdeményezésben, hiszen Hylte önkormányzata is hasonló kampányt indított az év elején, ahol már 54 telket adtak el hasonlóan kedvező áron.

A göteni kampány 2024 és 2025 között fog zajlani, így a kedvezményes árú telkek vásárlására eddig van lehetőség.

Azonban a svéd kisvárosok idilli képét beárnyékolja az országban elharapózó eperbűnözés. A nyár, különösen július vége a jordgubbstarta nevű hagyományos epres-tejszínhabos sütemény idénye, amikor az eper iránti kereslet drámaian megnő. A svéd rendőrség friss közleménye szerint azonban az útszéli, illegális eperárusok gyakran a legerőszakosabb bűnbandákhoz tartoznak, és az illegális szamócabiznisz jelentős bevételi forrást jelent a szervezett alvilágnak, pénzmosó fedőüzletként is működik, és jelentős adóbevételektől esik el az állam. Az Aftonbladet nevű svéd bulvárlap szerint a szálak az Ismail Abdo nevű hírhedt gengsztervezérhez vezetnek, akinek a gúnyneve a svéd alvilágban Jordgubben, azaz Szamóca. Az illegális eperbiznisz egyik jellemző jele, hogy a Swish appal történő fizetés esetén a pénzt fogadó fél fiókja magánember telefonszámával van összekötve, nem egy vállalkozáséval.