Súlyos vasúti baleset Szlovákiában

A Prágából Budapestre tartó, 279-es jelzésű Eurocity-vonat és egy autóbusz összeütközött Szlovákiában, öt ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek. A tragédia az Érsekújvár közelében, az Udvardi úton lévő sorompós és fényjelzéssel is ellátott vasúti átjáróban történt. A baleset következtében a busz kettészakadt és az út szélére sodródott, majd felborult és kigyulladt, emellett a vonat mozdonya, mely a cseh České dráhy vasúttársaság tulajdonában áll, szintén lángra kapott.

A helyszínre mentőautók és mentőhelikopterek érkeztek, hogy segítsenek a sérültek ellátásában és a kimenekítésben. A vonaton mintegy 100 utas tartózkodott, akiket biztonságosan evakuáltak. A vonatközlekedés az érintett szakaszon szünetel.

A sebesültek közül egy súlyos sérültet a pozsonyi Kramáre kórházba szállítottak. A helyszínen nyújtott ellátást nehezítette, hogy az érsekújvári kórházat ideiglenesen bezárták, miután a szerdai esőzések miatt a liftek meghibásodtak. A mozdonyvezető a cseh vasút alkalmazottja volt. A vonat utasait Párkányig pótlóbuszokkal szállították. A baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják, a helyszínre Matúš Šutaj-Eštok szlovák belügyminiszter és Rastislav Polakovič rendőrfőkapitány-helyettes is megérkezett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője, Paczolay Máté szerint a jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a balesetnek, és a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés. A pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal. A Noviny szlovák lap információi szerint a baleset délután 5 óra után történt, és néhány embert még jelenleg is keresnek. A busz a baleset előtt más járművekkel együtt várt a vasúti átjáró sorompó felemelkedésére, majd miután felnyitották azt, elindult, de túl későn vette észre a sofőr, hogy közeledik felé egy vonat.

Peter Pellegrini szlovák államfő őszinte részvétét fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozónak, és köszönetet mondott munkájukért a balesethez kiérkezett mentőcsapatoknak (MTI).