Budapesti olimpiáról tárgyal a háttérben a kormány és a Főváros

A VSquare és a Telex információi szerint Budapest hamarosan újra pályázhat a nyári olimpia megrendezésére, amely kapcsán a kormány és a Fővárosi Önkormányzat háttérbeszélgetéseket folytat.

A kormányközeli források szerint a kormány kész infrastrukturális projektek támogatását felajánlani a forrásoktól megfosztott és emiatt anyagi nehézségekkel küzdő fővárosnak, cserébe az olimpiai pályázat támogatásáért. Karácsony Gergely, a főváros újraválasztott főpolgármestere már korábban is jelezte, hogy bizonyos feltételekkel nyitott a tárgyalásokra. „Hogyha az állam épít két metrót, akkor velem lehet beszélgetni az olimpiáról” - mondta tavaly az ATV-nek.

Karácsony stábjából érkezett hírek szerint még nincs hivatalos kommunikáció a kormány és a főváros között az olimpiai pályázattal kapcsolatban, de várhatóan hamarosan elindulnak a hivatalos tárgyalások is. A főpolgármesternek dolgozó forrás azt mondta: “Minden, ami egy olimpia megrendezésének előfeltétele, Budapest érdekében áll – infrastruktúra-fejlesztések, úgy mint utak, felüljárók, közösségi közlekedés stb.”

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy amennyiben ilyen szándék van, arról elsősorban a budapestieknek kell dönteniük egy népszavazás keretében. A következő nyári játékok helyszínei 2032-ig már ki vannak osztva, és a VSquare szerint Magyarország a 2036-os, vagy a 2040-es olimpia megrendezésére pályázna, bár a korábbi időpontot valószínűleg egy ázsiai ország kapja meg.

A VSquare hírlevele felidézi, hogy a budapesti közgyűlés egyik legerősebb frakciója a Magyar Péter vezette TISZA Párt lesz, aki már jelezte, hogy támogatná Budapest olimpiai pályázatát. Magyar Péter a Momentumot élesen kritizálta, amiért a párt a 2024-es olimpiai pályázat ellen kampányolt, és ebből a kampányból jött létre maga a Momentum is. A Tisza Pártnak ősztől lesz a legnagyobb frakciója a Fővárosi Közgyűlésben, és Magyar Péter ősbűnnek tartja, hogy 2017-ben a Momentum a népszavazási kezdeményezésével megakadályozta a magyar pályázat beadását.

Orbán Viktor az EP-választás éjszakáján leginkább annak tudott örülni, hogy „a párizsi olimpia évében írta ki a Momentumot a magyar történelemből a Jóisten”. A kormány azonban vélhetően nem tett le az olimpia megrendezéséről, erre utalt az, hogy az ahhoz szükséges sportlétesítmények sorra épülnek. 2023 júliusában Schmitt Pál, volt köztársasági elnök és olimpikon beszélt arról, hogy “minden készen áll arra, hogy 2036-ban mi rendezzük az olimpiát“. Fürjes Balázs, a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja 2023 őszén úgy nyilatkozott, hogy 2023. márciusi kormányzati szerepvállalásáig nem tudott olyan friss kormányzati törekvésről, amely magyarországi olimpia rendezésére irányult volna.

Nyitóképünkön a “Budapest 2024” által 2017-ben közölt látványterv az Olimpiai Atlétikai Stadionról.