Szolnoki strandberuházás: továbbra is várat magára a megnyitás

Várhatóan ezen a nyáron sem nyitják meg Szolnokon a Tiszaligeti Strandfürdőt, amelynek felújítását még 2019-ben kezdték meg, és eddig több mint 10,5 milliárd forintot költöttek rá.

A strand felújítását eredetileg 20 hónap alatt, 2021 nyarára tervezték befejezni, 7,7 milliárd forint kormányzati támogatással. Azonban Szalay Ferenc polgármester 2020-ban további 2,3 milliárd forint állami támogatást kért és kapott, de a beruházás befejezésének időpontja még mindig ismeretlen. Jelenleg a strandra belépni tilos, az építkezés folyamatban van, és a munkaterületet kerítés veszi körül. Szalay Ferenc márciusban a Facebookon azt nyilatkozta, hogy a strand 90-95 százalékos készültségi fokon áll, és a városüzemeltetési cég vezetőjét bízta meg a munkálatok befejezésével. A polgármester azonban nem közölte, hogy mikor nyitják meg a strandot, és a késlekedés, valamint a költségek növekedésének okairól sem beszélt. Egy lakossági fórumon az őszre ígérte a strand elkészültét, de nem a megnyitását. A késlekedés okait technikai nehézségekkel magyarázta, de részleteket nem árult el.

A Tiszaligeti Strandot már korábban, 2002-ben is felújították 250 millió forintos állami támogatással. A mostani, még befejezetlen felújítás során a régi kabinokat, nyári öltözőket, a kör alakú termálvizes medencét, a gyermekmedencét és a régi szaunaépületeket tervezték lebontani, valamint az úszó-, tan- és élménymedencék átalakítását is. Emellett sportpályák, játszóterek, sétány és fitneszpark kialakítását is tervezték.

A beruházás körüli hírek gyakran nem hivatalos információkat tartalmaznak, és a Magyar Narancs már 2022 nyarán 10 milliárdos költségről írt. A szolnoki ellenzék szerint további 2 milliárd forint szükséges lehet a befejezéshez. Szolnok idei összes kiadása 32,5 milliárd forint lesz.

Az ellenzéki képviselők, köztük az ősztől polgármesteri tisztséget betöltő Györfi Mihály, nem kaptak részletes tájékoztatást az építkezésről és a költségekről. Györfi szerint a költségek növekedését több tényező okozhatta, például új kutak fúrása és egy régebben lezárt kut újra üzembe helyezése. Györfi októbertől átlátható önkormányzati munkára és gazdálkodásra készül, és teljes átvilágítást tervez.

A Telex kérdéseire válaszolva Pókász Endre, a szolnoki Polgármesteri Hivatal kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy előre nem látható műszaki problémák miatt késik a befejezés. Az élménymedence régi medenceteste megrepedt, így új medence építése vált szükségessé, a már meglévő két termálkút pedig az előzetes várakozásokkal ellentétben nem alkalmas a szükséges vízmennyiség kitermelésére, így azokat is fel kellett újítani. A koronavírus-járvány és a háborús válság miatt bekövetkezett drasztikus áremelkedés is nehezítette a helyzetet. A projekt összköltsége így több mint 10,5 milliárd forintra emelkedett, amit állami forrásból fedeznek. A munkálatok jelenleg 98 százalékos készültségi foknál tartanak, az új élménymedence és annak gépészete 85 százaléknál. A strand megnyitásának időpontjáról azonban még nem érkezett válasz.