Az oltásellenesség növekedése és annak következményei Magyarországon

Növekvő tendenciát mutat az oltásellenes szülők száma Magyarországon, ami aggodalmat vált ki az orvosok körében, és egyre több támadás éri őket a kötelező oltások kapcsán. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor szülők beperelik a gyermekorvosokat a kötelező védőoltások beadása miatt. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára kiemelte, hogy a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése óta jelentősen csökkent a gyermekhalandóság: míg a 20. század elején minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt, ma ez az arány 3 ezrelék.

A MOK elnöke, Péter Álmos beszámolt arról, hogy létezik egy szervezet, amely az orvosok elleni pereskedést szervezi és támogatja, ügyvédeket biztosítva a szülők számára. Svéd Tamás, a kamara főtitkára szerint vannak orvosok, akik az összeesküvés-elméletekre építve próbálják megtámogatni az oltásellenességet, ebből gazdasági és politikai hasznot húzva. A kötelező oltások alól csak indokolt esetekben, például immunhiány esetén, és orvosi igazolással lehet felmentést kapni.

Az oltásellenesség következményeként az elmúlt hónapokban Magyarországon megnőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma, idén már több mint 70 esetet regisztráltak, szemben a korábbi években jellemzően évente legfeljebb 10 esettel. Rósa Ágnes háziorvos szerint nincsenek információk arról, hogy közvetlen összefüggés lenne a szamárköhögés terjedése és az oltásellenesség között, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon az átoltottság még mindig kimagasló, és az összes forgalomban lévő vakcina biztonságos és hatásos.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója szerint reagálni kell az oltásszkeptikus hangokra, amelyek már nemcsak a koronavírus-oltásokkal kapcsolatban hallatszanak, hanem általánosabb jelenségként, a kötelező oltások beadása ellen is felerősödtek.