Szokatlan UV-B figyelmeztetés Magyarországon

Magyarország több régiójában vasárnap szokatlanul magas UV-B sugárzásra kell számítani, ami meghaladhatja a figyelmeztetési kritériumokat, figyelmeztet a HungaroMet Nonprofit Zrt.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. közleménye szerint a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régiókban, valamint Pest megyében és Budapest környékén várhatóan meghaladja az UV index a 7-es értéket.

A szervezet arra kéri az embereket, hogy fokozott óvatossággal védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Kiemelten fontos, hogy napközben 11 és 15 óra között lehetőleg kerüljék a napozást, és megfelelő védekezési módszereket alkalmazzanak. Ajánlott a vállat takaró póló viselése, szalmakalap, valamint a fényvédő krém használata.

A HungaroMet felhívja a figyelmet arra is, hogy normál bőrtípus esetén már 15-20 perc napon tartózkodás is elegendő lehet a bőrpír kialakulásához. A várható maximális UV-B értékek területi eloszlását a szervezet honlapján lehet megtekinteni.

Vasárnap napközben napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, délután 32-37 fok várható, emiatt szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. Este ugyanakkor északnyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet, északnyugaton, északon néhol már zápor, zivatar kialakulhat. A Dunántúlon elkezd északnyugatira fordulni a légmozgás, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak.

Hétfőn napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az északnyugati tájakon több lehet a felhő. Szórványosan előfordul zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati, míg keleten a nyugati, délnyugati szelet erős, zivatar térségében viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-35 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a mostani előrejelzések szerint keddre múlik el a hőség, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően akkor már csak maximum 24-29 fok lesz. (Via MTI)