Francis Ford Coppola: A káosz művésze

A filmrendezés világában Francis Ford Coppola egy olyan alak, aki a saját maga által teremtett káoszban találta meg a művészetét. Az Út a Paradicsomba – A Francis Ford Coppola-sztori című könyv olvasása során nem kerülhető el a gondolat, hogy ő és George Lucas, a Csillagok háborúja megalkotója, valójában egy érme két oldalát képviselik.

Mindkét rendezőt a személyes történetek és a technológiai újítások érdekelték, és mindketten olyan környezetet akartak teremteni, ahol hasonló álmodozók veszik körül őket. Lucas a Skywalker Ranchot, Coppola pedig a Zoetrope-stúdiót hozta létre, bár utóbbi többször is csődbe ment. Sam Wasson, aki korábban többek között a Kínai negyed készítésének körülményeiről és Hollywood történetéről is írt, most Coppola életét és karrierjét mutatja be egy könyvben, amelyben a rendező élete és munkássága összefonódik.

Coppola életének egyik meghatározó időszaka az Apokalipszis most forgatása volt, amely során hónapokon át tartó csúszások, depressziós rohamok, és Marlon Brando követelései nehezítették a munkát. Wasson a könyvben bemutatja, hogy Coppola gyerekkorában szerzett tapasztalatai hogyan határozták meg későbbi kísérleteit és alkotásait.

Coppola családja is nagy hatással volt rá, különösen azután, hogy gyerekbénulást diagnosztizáltak nála. A Hofstra University-n szerzett rendezői tapasztalatai alapozták meg későbbi karrierjét, és már ott is ambiciózus színdarabokat álmodott meg magának. A Zoetrope-stúdió létrehozásával egy olyan helyet akart teremteni, ami több mint egy stúdió: egy továbbképző központot, szabadegyetemet, kreatív co-working teret, technológiai laboratóriumot, és még sok mást.

Wasson könyvében részletesen bemutatja Coppola maximalista életvitelét és munkamorálját, amely a Zoetrope-stúdióban is megnyilvánult. A könyvben olvashatóak a rendező telexei és levelei, amelyekből kiderül, hogy sem a beosztottaitól, sem a családjától nem tűrt ellentmondást.

A könyv a Szívbeli című film premierjéig követi végig Coppola életét és karrierjét, bemutatva a mélyrepüléseket és a sikereket egyaránt. A rendező mindig is a régi és az új keverékével foglalkozott, és a könyv szerint már a hetvenes években érdeklődött a videotechnika iránt, amely akkor még nem volt elterjedt.

2023-ban Coppola végre leforgatta a Megalopolist, egy olyan projektet, amit több mint négy évtizeden át dédelgetett. A film a cannes-i filmfesztiválon debütált, és a kritikák megoszlanak a véleményekben, de a könyv olvasása után csodálkozni lehet, hogy a rendező egyáltalán eljutott idáig.

Sam Wasson: Az Út a Paradicsomba – A Francis Ford Coppola-sztori
Fordította: Varró Attila
Corvina Kiadó, 2024, 7490 Ft