Joe Biden elnökjelöltségének megfontolása

Joe Biden amerikai elnök fontolgatja, hogy visszalépjen a Demokrata Párt elnökjelöltségétől, ha a közeljövőben nem tud meggyőző teljesítményt nyújtani a nyilvánosság előtt – állítja egy közeli szövetségese a New York Times információi szerint.

A New York Times egy névtelen forrása szerint Biden tisztában van azzal, hogy az elnökjelöltség nem garantált számára, és a következő időszakban kiemelkedően kell szerepelnie minden nyilvános eseményen. Ez különösen fontos lesz egy pénteki, ABC News-on közvetített élő tévéinterjú, valamint pennsylvaniai és wisconsini kampányesemények során. A forrás szerint még két gyenge szereplés, és Biden helyzete jelentősen megváltozhat.

Az elnök első tévévitájának siralmas szereplése után erősödtek fel azok a hangok, amelyek szerint Bidennek az idős kora miatt alkalmatlanná vált az elnökjelöltségre, és fel kellene hagynia a versennyel. A New York Times szerkesztősége is felhívta Biden figyelmét a visszalépés lehetőségére. Azonban a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Biden visszalépését fontolgatná, és azt mondta, hogy a jelentés "teljesen valótlan", továbbá hogy a Fehér Háznak nem volt elég ideje reagálni.

Egy másik forrás, aki Biden tanácsadója, elmondta, hogy az elnök tisztában van a politikai kihívásokkal, amelyekkel szembenéz, és aktívan folytatja küzdelmét az újraválasztása érdekében. A kampánycsapat is feszült figyelemmel követi a közvélemény-kutatásokat, és azokat a jeleket, amelyek Donald Trump felé mutatnak.

A Telex podcastjának legújabb adásában részletesen elemezték Biden vitás szereplését és az elnökválasztás várható alakulását. Az elnök szövetségesei a New York Times szerint azt mondták, hogy meggyőződésük szerint Biden továbbra is kitart, meg akarja őrizni kontrollját a jelöltsége felett, bár a Demokrata Pártban egyre erősebb a szembeszél.

Az Egyesült Államok elnöke a botrányos szereplést az időeltolódással magyarázta, ugyanis a vita előtti két hétben többször is Európában járt. Joe Biden elismerte, hogy ez rossz döntés volt, és elnézést kért a rossz szereplésért, továbbá közölte, hogy „kritikus” fontosságú, hogy megnyerje az idei elnökválasztást.

Amint arról az Index is beszámolt, a múlt heti amerikai elnökjelölti vita egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt Joe Biden és csapata elképzelte. A demokraták programpontjai helyett inkább a jelenlegi elnök mentális rátermettsége és egészségügyi alkalmassága vált kérdésessé. Joe Biden elnök a vitát rögtön egy baklövéssel kezdte, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett, miközben a helyes szám 15 millió.

Biden egyébként halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra. Néha nehezen tudta befejezni a gondolatait, és olyan kérdésekben, mint az abortusz, ahol a demokraták előnyben vannak, teret engedett ellenfelének. A vitát részletesen bemutattuk tudósításunkban. Friss cikkünkben pedig arról is írtunk, kik lehetnének esélyesek Biden elnök pozíciójára a demokraták közül.