Farkasokat észleltek az Északi-középhegységben

Az Egererdő Zrt. által kihelyezett vadkamerák két farkast örökítettek meg az Északi-középhegységben, amelyek a hazai nagyragadozók viselkedésének jobb megértését szolgálják.

Az idei tavasz során több helyszínen helyeztek ki vadkamerákat az Egererdő Zrt. működési területén, amelyeknek köszönhetően most sikerült képeket készíteni a farkasokról. A nagyragadozók mozgását rögzítő kamerák értékes információkat szolgáltatnak az állatok viselkedéséről és életmódjáról. Nemrégiben Nógrád vármegyében, a Mátraalmás és a Galyatető közötti útszakaszon is észleltek egy farkast.

A WWF Hungary a Facebook-oldalán keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az #InterregLECA projekt keretében az Északi-középhegység területén több helyen is folytatnak vadkamerás megfigyeléseket. Céljuk, hogy többet tudjanak meg a hazai nagyragadozók viselkedéséről, ami elengedhetetlen a nagyragadozókhoz köthető konfliktusok feltérképezésében és kezelésében.

A LECA projekt három fő célra összpontosít: a nagyragadozók állományainak monitorozása, a konfliktusok és az orvvadászat megelőzése. A nemzetközi konzorcium a helyi érdekelt felek bevonásával dolgozik ki hatékony monitoring és konfliktuskezelési módszereket részvételi együttműködésre építve.

A Blikk szerint egy magányos farkast is videóztak Nógrád vármegyében, amelyről Tóth Zoltán, Szuha község polgármestere is beszámolt. A polgármester figyelmeztetése szerint az erdőben tartózkodóknak nem szabad kutyát magukkal vinni, a gyerekeket sem engedni távolabb, és hangosnak kell lenniük.