Mit árul el rólunk a kedvenc zenénk?

A zenei ízlésünk sok mindent elárulhat személyiségünkről, és a kutatások szerint gyakran hasonló karakterű előadók zenéjét részesítjük előnyben. Egy 2020-as tanulmány szerint az emberek hajlamosak olyan művészek dalait választani, akikhez hasonló személyiségjegyeket tulajdonítanak.

A kutatás során 80 000 rajongó és 50 híres zenész részvételével végeztek személyiségértékelést, amely során a rajongók a művészek nyilvános személyiségére adtak visszajelzést. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek természetesen vonzódnak azokhoz az előadókhoz, akik hasonlóak lehetnek hozzájuk.

Dr. David Greenberg zenész és kutató egy 2015-ös tanulmányában azt találta, hogy a zenei preferenciák és a gondolkodásmód között szoros összefüggés van. Az empatikus emberek gyakran a lágyabb zenéket – mint az R&B, soul, soft rock – részesítik előnyben, míg a rendszerezők, akik kevésbé érzelmesen közelítenek meg dolgokat, inkább az intenzív zenéket, például a punkot, a heavy metált és a hard rockot kedvelik.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az extrém heavy metal zene hallgatása nem növeli az erőszakosságot vagy az erőszak elfogadását. Egy vizsgálat során a résztvevőknek a Bloodbath 'Eaten' című számát játszották le, amely egy brutális esetet dolgoz fel, de az eredmények nem mutattak ki érzéketlenséget az agresszióval szemben.

A pszichopátiával kapcsolatos kutatások során kiderült, hogy a valódi pszichopaták gyakran a retro rap zenét részesítik előnyben. A Blackstreet 'No Diggity' és Eminem 'Lose Yourself' című számai voltak a legnépszerűbbek a magas pszichopátiás pontszámmal rendelkezők körében, míg a legkevésbé pszichopata emberek a Sia 'Titanium' és a The Knack 'My Sharona' című dalait kedvelték.

Ezek a megállapítások részét képezték a New York-i Egyetem 2017-ben végzett előzetes, még nem publikált tanulmányának, amely a pszichopaták azonosítására irányult anélkül, hogy beleegyezésüket adták volna. Pascal Wallisch, a tanulmány vezetője szerint a pszichopaták nem feltétlenül olyanok, mint a média által bemutatott baltás gyilkosok vagy sorozatgyilkosok. Wallisch hozzátette, hogy fontos lenne egy olyan eszköz, amellyel azonosítani lehetne őket, hogy ne kerülhessenek olyan pozícióba, ahol sok kárt okozhatnak.