Ingyen ingatlanokat kapnak a magyar kistelepülések

A Magyar Falu Program keretében a kormány döntése értelmében ingyenesen juthatnak állami ingatlanokhoz a magyar kistelepülések, amelyek közigazgatási területén fekvő, állami feladatellátáshoz nem szükséges ingatlanokról van szó.

A Miniszterelnökség közleménye alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. együttműködésével a kormány úgy határozott, hogy az 5 ezer lélekszám alatti, valamint az 5 és 15 ezer fő közötti önkormányzatok részére ingyenesen átadja az állami tulajdonú ingatlanokat.

Ez a döntés közel 1900 ingatlant érint, amelyek mintegy 600 település tulajdonába kerülnek, összesen közel 1,7 milliárd forint nyilvántartási értékben.

A program nem új kezdeményezés: már 2021-ben is lehetőséget biztosított a kormány az 5000 lélekszám alatti települések számára, hogy ingyenesen jussanak állami ingatlanokhoz, akkor 1,2 milliárd forint értékben történt meg az átruházás. A támogatás sikerességét követően 2023-ban döntöttek a program folytatásáról és kiterjesztéséről az 5 és 15 ezer fő közötti lakosságszámú településekre is.

A kormány határozata értelmében az ingatlanok, valamint az azokhoz kapcsolódó és azokon található állami tulajdonú ingó vagyontárgyak 2024. július 1. napján kerülnek ingyenesen, nyilvántartási értéken az érintett önkormányzatok tulajdonába.