NKE-bővítés miatt kisajátított ingatlanok: Kormányzati határidő kitolása

A kormány egy évvel kitolta a VIII. kerületi, állami tulajdonba vett lakások cseréjének határidejét, de a józsefvárosi önkormányzat továbbra is felelős marad az érintett családok elhelyezéséért.

Áprilisban fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanár-, tanító- és óvóképzésének létrehozása miatt több száz lakást vett állami tulajdonba a VIII. kerületben. A törvényalkotási bizottság enyhített ugyan a határidőkön, de ez nem hozott megoldást a problémára. A kisajátított ingatlanokban élő, mintegy 200 szegény család helyzete továbbra is bizonytalan marad.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a józsefvárosi önkormányzat ingatlanhiányra hivatkozva képtelen mind a 200 érintett családot elhelyezni. Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere szerint a kisajátítás miatt a családok az utcára kerülés veszélyével néznek szembe, és a helyzetet szociális katasztrófaként értékeli.

A kormány egy szombat esti rendeletben módosította a korábbi döntést, amely szerint a cserelakásokat 2026. január 31-ig kell biztosítani az érintettek számára, ami egy évvel későbbi határidő, mint az eredetileg meghatározott. Azonban a kormány ezt a feladatot továbbra is az önkormányzatra hárítja.

A kormány a változtatást a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, rendeleti úton hajtotta végre, anélkül, hogy megmagyarázná, mi köze van a Diószegi Sámuel utcai lakóházak kisajátításának a háborúhoz. Pikó András, június 9-én újraválasztott polgármester jelezte, hogy az önkormányzatnak nincs elég ingatlanja ahhoz, hogy el tudja helyezni a kormány kedvenc egyeteme miatt lakásukat elvesztő családokat, és több családot a hajléktalanság fenyeget. A kisajátított területre egyébként a Józsefváros egy 9 milliárd forintos, komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot tervezett, de ezt is teljesen ellehetleníti az NKE-nak kedvező kormányzati húzás.