Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt

Vasárnap tovább erősödik a hőség, a hőmérsékleti maximumok 32 és 37 fok között alakulnak, emiatt az ország nagy részén másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Több magyarországi régióban az UV-index a 7-es értéket is meghaladhatja, így kiemelten fontos a napsugárzás elleni védekezés.

A vasárnap délelőtt még jelen lévő vastagabb fátyolfelhőzet kelet felé fokozatosan elhagyja az országot, mögötte sok napsütés valószínű, amit az érkező szaharai por szűrtebbé tehet. Csapadék nem várható. A délies irányú szél nagy területen megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek. Egy-egy futó zápor, zivatar csak délután a Dunántúlon és néhol északon alakulhat ki. Estétől növekszik a zivatarok valószínűsége kezdetben elsősorban északnyugaton, Dunántúl északi részén helyenként, majd késő estétől a középső országrészben, illetve az ország északkeleti harmadában elszórtan alakulhatnak ki. A délies szél nagy területen megélénkül, nyugaton, északnyugaton és helyenként északon megerősödik. Főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek, este pedig a Dunántúlon északnyugatira fordul a légmozgás, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A HungaroMet előrejelzése szerint az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt, a legtöbb vármegyében a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. Az északi vármegyékben, többek között Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád területén hevesebb zivatarokra is számítani kell.

Az UV-B sugárzásra kiadott figyelmeztetés szerint a nyugat-dunántúli, közép-dunántúli, dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi régiókban, valamint Pest megyében és Budapest környékén kell számítani a figyelmeztetési kritériumot meghaladó értékekre. A napsugárzás okozta leégés elkerülése érdekében kerüljük a napozást 11 és 15 óra között, használjunk vállat takaró pólót, szalmakalapot és fényvédő krémet. Normál bőrtípus esetén már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat.