Több száz halottja van a Pakisztánban tomboló kánikulának

Az elmúlt egy hét alatt több mint ötszáz ember vesztette életét a hőség miatt Pakisztán déli részén, ahol a hőmérséklet 40 fok fölé emelkedett. A helyi kórházakban több száz embert láttak el hőguta tüneteivel.

Az Edhi Alapítvány jelentése szerint naponta körülbelül 30–40 ember hal meg Karacsi városában, és az elmúlt hat nap alatt mintegy 568 holttestet gyűjtöttek össze, ebből csak kedden 141-et. A magas páratartalom miatt a hőérzet elérte a 49 fokot. Imran Sarwar Sheikh, a Karacsi Kórház sürgősségi osztályának vezetője szerint vasárnap és szerda között 267 hőgutában szenvedő embert kezeltek, és közülük tizenketten meghaltak. A legtöbben az idősebb korosztályhoz tartoztak, de a fiatalabbak között is voltak, akik rosszullétre panaszkodtak.

A hőhullám a hétvégén kezdődött, és a hatóságok kánikulaközpontokat, valamint táborokat hoztak létre a lakosság megsegítésére. Karacsiban a rendszeres áramkimaradások miatt az embereknek a ventilátorokat és a légkondicionálókat is nélkülözniük kell, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A Dawn újság szerint a mentőszolgálatok csaknem 30 embert találtak már holtan a város utcáin.

A májusi hőmérséklet hat-nyolc fokkal haladta meg a megszokottat, és ennek következtében Pakisztán legnépesebb tartományában az iskolák többsége egy héttel a nyári szünet kezdete előtt bezárt. Az UNICEF szerint a dél-ázsiai gyermekek több mint háromnegyede évente legalább 83 napon át van kitéve 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletnek.

Európa délkeleti részén is halálos áldozatokat követelt a hőség az elmúlt hetekben. Júniusban két magyar turista is meghalt a Görögországban található Nei Poriban. A görög forróság áldozatainak számának növekedése miatt a tudósok is vizsgálódásokat kezdtek.

A Karacsiban élő Mohammad Zeshan szerint az éghajlatváltozás miatt van a probléma, és bár Európában is szembesültek a nagy hőséggel, ott lépéseket tettek ellene, míg Pakisztánban a kormány nem hozott hatékony intézkedéseket. A szakértők egyetértenek abban, hogy az ilyen szélsőséges időjárási események az éghajlatváltozás következtében egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A Karacsiban tetőző hőhullám várhatóan a jövő hétig tart, bár az előrejelzések szerint valamivel alacsonyabb hőmérsékletekkel.