Orbán Viktor új EP-frakciója formálódik

A Fidesz, a cseh ANO és a szlovák Smer mellett a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is fontolóra vehette a csatlakozást Orbán Viktor által kezdeményezett új közép-európai képviselőcsoport létrehozásához az Európai Parlamentben. Azonban a nap folyamán kiderült, hogy a lengyelek mégsem csatlakoznak az új frakcióhoz, és továbbra is a Giorgia Meloni olasz kormányfő pártja, a Fratelli d’Italia által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősítik majd.

Az Európai Parlamentben a következő hetekben komoly változások várhatók, amelyek során akár két új képviselőcsoport is létrejöhet: az egyik a radikális szélsőjobboldali európai pártokat, a másik pedig a közép-európai populistákat tömörítheti.

A magyar miniszterelnök, a cseh Andrej Babiš és a szlovák Robert Fico pártjával tárgyalásokat folytat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról, és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) csatlakozása már nem áll szóba.

Mateusz Morawiecki szerint fontolóra vették az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjából való kilépést, és egy új frakció létrehozását Orbán Viktor kezdeményezésére. Morawiecki a Politico-nak nyilatkozva elmondta, hogy pártját nem annyira az ideológiai elemek érdeklik, és ezért gondolkodtak egy regionális alapú szerveződésben, de végül úgy döntöttek, hogy az ECR-ben maradnak.

A PiS csatlakozása jelentős lépés lett volna az új frakció számára, amely a politikai fősodorral szemben álló közép- és kelet-európai képviselőkből álló blokkot kívánt létrehozni, azonban ez a lehetőség már nem áll fenn.

Janez Jansa volt szlovén kormányfő pártjának csatlakozását is felvetették, de egy EP-képviselő ezt cáfolta.

Ha a PiS kilépett volna az ECR-ből, az nagy csapás lett volna Giorgia Meloni olasz kormányfő számára, hiszen frakciója a harmadik legnagyobb az Európai Parlamentben. Azonban a lengyelek megerősítették, hogy továbbra is az ECR frakciót erősítik majd.

Morawiecki szerint 50-50 százalék volt az esély arra, hogy a PiS az ECR-ben marad, vagy kilép, de végül a maradás mellett döntöttek.

Egy új pártcsoport létrehozásához hét tagállamból 23 képviselő szükséges, és Morawiecki szerint akár 40-50 tagjuk is lehetett volna, ha a litvánokkal is sikerül megállapodniuk.

Az új képviselőcsoport nevére több ötlet is van, például a CEE vagy a Három Tenger Csoport.

Andrej Babiš megerősítette, hogy az ANO hét európai parlamenti képviselője új frakciót hoz létre, de a szövetségeseik kilétét még nem közölte.

Az ANO a múlt héten jelentette be, hogy kilép a liberális Renew frakcióból.

A Denik Referendum szerint nagy az esélye, hogy Babis összefog Orbánnal, akivel régóta jó kapcsolatot ápol.

A közép-európai populista pártok gazdaságpolitikája eltér egymástól, és Orbán Viktor oroszbarát politikája is kérdéseket vet fel. Az ECR nem akarta befogadni tagjai közé az Európai Néppártból korábban kizárt Fideszt, vélhetően a Fidesz oroszbarát politikája miatt. A Fidesz egy hete már arról kommunikált, hogy nem is akarna bekerülni az ECR-be, miután a csoportba fölvették a „szélsőségesen magyarellenes” román AUR pártot.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója a 444-nek nyilatkozva elmondta, hogy dolgoznak egy új, közép-kelet-európai patrióta pártcsalád létrehozásán. A magyar álláspont az EP-választás óta az volt, hogy a szuverenista, patrióta erőknek együtt kell dolgozniuk. A tárgyalásokra van még egy kis idő, ugyanis a végleges formációkat július 4-ig kell bejelenteni az EP-nek.