Új államtitkár a Kulturális és Innovációs Minisztériumban

Varga-Bajusz Veronika foglalja el a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkári posztját 2024. július 1-jétől, Orbán Viktor miniszterelnök kinevezése alapján.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közleménye szerint az új államtitkár, Varga-Bajusz Veronika a felsőoktatás, szakképzés, valamint a fiatalok sikeressége és tehetséggondozás területén fog tevékenykedni a jövőben. Jogász végzettségével és korábbi tapasztalataival – 2015 és 2018 között ifjúságügyi főosztályvezetőként, majd a Miniszterelnöki Kormányirodán az oktatási szakterületen tevékenykedett – kiválóan alkalmasnak tűnik a feladat ellátására.

2020-ban Varga-Bajusz Veronika az Erasmus+ Programot és más felsőoktatási ösztöndíjakat kezelő Tempus Közalapítvány főigazgatói posztját töltötte be, és 2023. február elseje óta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkáraként dolgozik. A miniszterré előlépett Hankó Balázs államtitkári tisztségét veszi át.

A tárca élén eddig Csák János állt, aki az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat követően jelentette be lemondását. Csák utódjaként Hankó Balázs veszi át az államtitkári teendőket, aki a felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős területeken fog dolgozni. A művészetért és közösségi művelődésért felelős Szentmártoni János helyettes államtitkár helyére pedig lemondása miatt Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet eddigi ügyvezetője kerül.

Az Index információi szerint a kormányátalakítás, amely ősszel várható és a kulturális területet is érinteni fogja, további változásokat hozhat a minisztérium struktúrájában. A pénteki Magyar Közlönyből kiderült, hogy hét korábbi miniszteri biztost neveztek ki, szombaton további háromról döntött a kormány, és hivatalosan is kineveztek egy államtitkárt.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal kinevezte Balogh-Madár Emesét az eskütételi igazgatási szervvel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter döntése szerint Budai Gyula marad a gazdaságvédelmi intézkedésekért felelős miniszteri biztos, „a szankciókból fakadó kihívások miatt”, július 2. napjától a kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évre. Űrkutatásért felelős miniszteri biztos marad Ferencz Orsolya július 2. napjától a kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évig biztosan.

Szentmártoni János helyettes államtitkár megbízatása a lemondása miatt június 30-ai hatállyal megszűnik. Nagy Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szintén lemondott.