Magyarország köztársasági elnöke: Sütés-főzés terén is élen járunk és elkötelezettek vagyunk Európa védelme mellett

Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás kiemelte, hogy a magyarok kiválóan sütnek-főznek, és ezt az Európai Unió brüsszeli konyhájában is megmutatják. Beszédében a magyar virtusról, a nemzet szuverenitásáról és Magyarország Európa iránti elkötelezettségéről is szólt.

A köztársasági elnök az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége alkalmából tartott beszédet a brüsszeli Liszt Intézetben. Sulyok Tamás a magyar virtust emelte ki, amely a szuverenitás jegyében gyakran mentette meg a magyarokat a rossz sorsuktól. Az államfő szerint Magyarország elkötelezett Európa, az európai közösségek megerősítése, valamint a béke megőrzése mellett.

Sulyok szerint Brüsszelben a kompromisszum művészetét lehet elsajátítani, hasonlóan a belgákhoz, akik gyakran nem értik meg egymást Belgiumban, az európaiak is hasonló helyzetben vannak. Az MTI beszámolója alapján a köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a magyarok képesek bárhol élni a világon, és honfitársaikkal szoros köteléket, közösséget alkotnak.

A magyarok jelenlétét és tehetségét világszerte elismerik, és nincs olyan hely a földön, ahol ne lehetne magyar szóra bukkanni. Sulyok Tamás végül a brüsszeli, 1958-as világkiállítás magyar szakácssikereire is emlékezett, hangsúlyozva, hogy a magyarok jók sütésben, főzésben, és Európa brüsszeli konyhájában is mindig kifőznek valamit.

Az államfő hozzátette, hogy Magyarország elkötelezett Európa érdekeinek, az alapító szerződésekben rögzített jogok és kötelezettségek védelme mellett, továbbá az előtte álló kihívások leküzdése, Európa és az európai közösségek megerősítése mellett. „Bízom benne, hogy a következő hat hónapban végzendő munka hasonlóan sikeres lesz, hiszen rendelkezünk az ehhez szükséges tapasztalattal és tudással” – hangsúlyozta Sulyok Tamás, emlékeztetve arra, hogy Magyarország 13 évvel ezelőtt már ellátta a soros elnökséget, és ezt sikeresen tette. Magyarország kész Európa és az Európai Unió polgárainak felelősségteljes képviseletére és szolgálatára.

Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a közös európai akarat a tagok különálló akaratából származik, a közös értékek pedig nem önálló elvek, hanem a tagállamok sajátosságaiban és alkotmányaiban mélyen gyökerező értékek. Így az egység és a közös gondolkodás nem jelent egyformaságot, a közös cselekvés pedig nem jelent automatizmust.

A véleménykülönbségek és viták segíthetnek abban, hogy jobban meg tudjuk érteni egymást, és megtaláljuk a legjobb megoldásokat a közös kihívásokra – mondta az államfő.