„Nem szabad hagyni, hogy a bűnöző magyar vezetés képviselje az Uniót” – 20 ezer aláírás gyűlt össze Magyarország európai uniós elnöksége ellen

Daniel Freund, a német zöldpárti EP-képviselő egy 20 ezer aláírással ellátott levelet juttatott el az Európai Tanács elnökéhez, amelyben Magyarország Európai Unió soros elnökségének felfüggesztését sürgeti.

Freund, aki ismert kritikusa a magyar kormánynak, a levélben arra kéri az Európai Tanácsot, hogy ne engedje meg, hogy Magyarország 2024. július 1-jén átvegye az Unió soros elnökségét. Az Európai Parlament képviselője és a 20 ezer állampolgár aláírása azt a célt szolgálja, hogy felhívják Charles Michel, a Tanács leköszönő elnökének figyelmét a magyar kormányzat tevékenységére, amely szerintük károsítja az EU jó hírnevét.

A levélben Freund kifejti, hogy az Európai Unió már korábban is lépett a magyarországi jogállamiság helyzetével kapcsolatban, befagyasztva a jogállamisági feltételrendszer keretében nyújtott támogatásokat a magas szintű korrupció miatt. Emellett rámutat, hogy az Orbán-kormány módszeresen aláásta az ország jogállamiságát, a választások és a média szabadságát.

Freund a levélben továbbá kritizálja a magyar kormányt azért, mert az EU-t diktatúrához hasonlította, és az Oroszország elleni szankciók idején az EU zászlaját ábrázoló bombákkal ellátott plakátokat helyeztek ki országszerte. Az EP-képviselő szerint ezek a lépések, valamint Orbán Viktor kínai látogatása, ahol találkozott az "imperialista diktátor" Putyinnal, azt mutatják, hogy az EU-nak szembe kell szállnia egy olyan kormánnyal, amely nem tartja tiszteletben az alapvető európai elveket és értékeket. Freund szerint Magyarország jelenlegi állapotában nem felelne meg az EU-hoz való csatlakozás kritériumainak.

A brüsszeli csúcstalálkozón, ahol az EU vezetői és az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is részt vett, Orbán Viktor és Zelenszkij heves tárgyalásba kezdett. A kétoldalú találkozó intenzív volt, ami a kézmozdulatokból is látszott. A Miniszterelnöki sajtóiroda által megosztott képen is látszik, hogy Orbán Viktor széles gesztusokkal mond valamit Zelenszkijnek, aki – mint az a videókból kiderült – igyekezett válaszolni a magyar miniszterelnöknek. Korábban Zelenszkij és Orbán már voltak szókimondó beszélgetés részesei, és a mostani találkozó is azt mutatja, hogy komoly üzengetések zajlanak a két ország vezetői között. Charles Michel bejelentette, hogy a csúcstalálkozón az EU-tagállamok vezetőinek lehetőségük lesz további biztonsági megállapodásokat aláírni Ukrajnával, ezzel is erősítve az EU támogatását az ország számára.

Hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalást írt alá az EU és néhány tagállam Ukrajnával, amelyek nem kölcsönös védelmi egyezménynek minősülnek, hanem formalizálják az EU elkötelezettségét Ukrajna támogatására vonatkozóan. Volodimir Zelenszkij az ukrán elnök látogatása során hangsúlyozta, hogy történelmi eredmény a tagsági tárgyalások hivatalos megkezdése, és sürgősen további katonai támogatásra van szükségük. Javaslatot tett egy újabb békecsúcs szervezésére, ahol közös béketervet dolgozhatnak ki, bár az orosz féllel nincs kapcsolatuk, mert az oroszoknak nincs béketervük.

Az Ukrajna és az EU közötti megállapodás kilenc területen rögzíti a közös tennivalókat és a kölcsönösen elfogadott cselekvési terveket, többek között a fegyverszállítást, a katonai kiképzést, a védelmi ipari együttműködést és az aknamentesítést is magában foglalja. Charles Michel bejelentette, hogy a tagállamok további biztonsági kötelezettségvállalások aláírását tervezik Ukrajnával.

Magas rangú diplomáciai források megerősítették, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij nem tartottak kétoldalú megbeszélést, de az Európai Tanács audiovizuális szolgálata által nyilvánosságra hozott felvételeken látható volt, hogy a két vezető beszélgetett, bár úgy tűnt, nem értenek egyet.

Orbán Balázs, a miniszérlnök politikai igazgatója a csúcstalálkozó közben újságíróknak nyilatkozva kritizálta az uniós csúcstisztségek elosztásáról szóló döntést, amelyet a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok közötti megállapodásnak nevezett, és rossznak tart Európának. Orbán szerint a magyar kormány nem tudja támogatni az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent, az Európai Tanács elnökének António Costát, és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Kaja Kallast jelölő előzetes egyeztetést. A politikai igazgató utalt arra is, hogy a Fidesz új EP-frakció létrehozását fontolgatja, és "hamarosan néhány bejelentés jön" ezzel kapcsolatban.