A Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalások patthelyzetben

A Hamász iszlamista csoport egyik vezetője, Oszama Hamdan bejelentette, hogy nem sikerült előrelépést elérni az Izraellel folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, de a csoport nyitott minden olyan javaslatra, amely véget vethet a konfliktusnak.

Oszama Hamdan szerint a Hamász kész pozitívan fogadni minden javaslatot, amely tartós tűzszünetet és az izraeli csapatok teljes kivonulását eredményezheti a Gázai övezetből. A palesztin csoport egy komoly csereüzlet lehetőségét is szorgalmazza. Ezzel szemben Izrael csak ideiglenes harcokban való szüneteket hajlandó elfogadni, feltéve, hogy a Gázát uraló Hamász megszűnik létezni.

A konfliktusban közvetítő szerepet vállaló, az Egyesült Államok által támogatott arab közvetítők eddig nem értek el eredményt, és mindkét fél a másikat teszi felelőssé a tárgyalások elakadásáért.

Október 7-én a Hamász vezette fegyveresek támadást hajtottak végre Izrael déli részén, és a közelmúltban újabb összecsapások történtek Gáza város Shejaia negyedében. Az izraeli hadsereg szerint a múlt héten több tucat fegyverest öltek meg a területen közelharcban és légicsapásokban. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a harcok során felfedeztek megfigyelőállásokat, fegyvereket, ellenséges drónokat és egy nagy hatótávolságú rakétaindítót az iskolák közelében. A Hamász ezt cáfolja, állításuk szerint nem végeznek katonai tevékenységet civil területeken, mint például iskolákban és kórházakban. Izraeli vezetők szerint a háború intenzív szakasza hamarosan véget érhet.

: Reuters