A Facebook elleni harc: Ausztrália miniszterelnöke kritizálja a közösségi médiát

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kritikával illette a közösségi médiavállalatokat, mondván, hogy arrogánsak és felelőtlenek, miközben a kormány azon dolgozik, hogy a Facebook anyavállalatát, a Metát kötelezzék a helyi médiaszervezeteknek tartalmakért fizetésre.

A Bloomberg jelentése szerint a kormány harcban áll a Meta vállalattal, hogy az ausztrál médiaszervezeteknek fizessen a tartalmak használatáért. Mia Garlick, a Meta regionális politikai igazgatója egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy "minden lehetőség az asztalon van", amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy a cég megtiltaná-e a hírek megjelenítését a platformjain, ha a kormány úgy határozna, hogy a hírmédia alkukódexe vonatkozik rájuk. Az Australian Financial Review ezt az információt tette közzé.

A 2021-ben bevezetett kódex alapján Stephen Jones helyettes pénzügyminiszter "kijelölheti" a Metát, ami arra kényszerítené a vállalatot, hogy tárgyalásokat folytasson a hírszervezetekkel a fizetésről, vagy az ausztrál bevételének 10%-ával megegyező bírságot kockáztasson. Albanese egy melbourne-i médiakonferencián hangsúlyozta, hogy a közösségi médiavállalatok felelősséggel tartoznak azért, hogy a hírek a platformjaikon maradjanak, és bírálta az általuk tanúsított arroganciát, amely szerinte nem áll összhangban a társadalmi felelősségvállalásukkal.

A Google anyavállalata, az Alphabet és a Meta 2021-ben megállapodást kötött több ausztrál hírszervezettel a tartalomért történő fizetésről. Azonban a Meta az év elején közölte, hogy nem kívánja megújítani kereskedelmi megállapodásait. A Seven West Media Ltd. és a Nine Entertainment Co. médiavállalatok ezen a héten bejelentették, hogy a megállapodások lejárata miatt munkahelyeket fognak megszüntetni.