Kínai pandák érkeztek az Egyesült Államokba

A Kínai Óriáspanda Megőrzési és Kutatási Központból származó panda pár, Yuan Chuan és Xin Bao megérkezett Kaliforniába, hogy a San Diegói állatkert új lakóiként kövessék a kínai-amerikai barátság jegyében.

A Szecsuán tartománybeli Bifengxia bázisról indult pandák rövid hongkongi átszállást követően csütörtök reggel érkeztek meg a Los Angeles-i repülőtérre, és már útban vannak San Diegóba. A két ország öt tenyésztője és állatorvosi szakértője is a repülőn volt, akik a pandák megérkezése után három hónapig maradnak az Egyesült Államokban, hogy segítsék őket az új környezethez való alkalmazkodásban.

A pandák bemutatásának időpontját az állatkert a következő hetekben fogja közölni, miután az állatorvosi csapatok megerősítik, hogy a pandák készen állnak a nagyközönség fogadására. A San Diegói állatkertben az elmúlt években nem voltak pandák, az utolsó két egyedet 2019-ben, a kölcsönszerződés lejárta után visszaküldték Kínának.

A washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkert is visszaküldte a pandáit Kínába tavaly novemberben, így az atlantai állatkert maradt az egyetlen másik amerikai intézmény, ahol még pandák találhatók. A pandadiplomácia keretében Kína több mint 20 országba küldött már pandákat, de az amerikai-kínai viszony hűvösebbé válása miatt ez a gyakorlat egyre ritkábbá vált, és a kölcsönszerződéseket már nemigen újítják meg.