10 év börtönre ítélték a "Buddha Boy"-t kiskorú zaklatásáért

Ram Bahadur Bomjon, a "Buddha Boy" néven ismert spirituális vezetőt 10 év börtönbüntetésre ítélték, mert szexuálisan zaklatott egy kiskorút.

A dél-nepáli Sarlahi kerületi bíróság bírája ítélte el Ram Bahadur Bomjont, akit sokan a buddhizmus alapítójának, Gautama Sziddhárthának a reinkarnációjának tartanak. A bíró döntése értelmében Bomjon 10 év börtönbüntetést kapott, és kötelezően fizetnie kell 3700 dollár, azaz körülbelül 1,3 millió forint kártérítést az áldozatnak.

A vádlottaknak általában 70 nap áll rendelkezésükre a bírósági ítélet elleni fellebbezésre.

Bomjon elleni letartóztatásra januárban került sor Nepál fővárosa, Katmandu egyik külvárosában, menekülés közben. A vádak között szerepelt szexuális erőszak és az a gyanú is, hogy köze lehetett legalább négy követője eltűnéséhez. A letartóztatáskor a rendőrség jelentős összegű, 227 ezer dollár értékű nepáli bankjegyet és 23 ezer dollár értékű más külföldi valutát foglalt le nála.

Bár sok nepáli hisz abban, hogy Bomjon valóban a történelmi Buddha reinkarnációja, a buddhista tudósok szkeptikusak voltak ezen állításokkal kapcsolatban. Bomjon 2005-ben vált híressé, amikor a követői szerint napokig képes volt víz, étel és alvás nélkül mozdulatlanul meditálni. Népszerűsége azonban csökkent a rá nehezedő szexuális és fizikai támadások vádjai miatt. Ennek ellenére még mindig számos hívője és követője van, különösen az ország déli részén, ahol táboraihoz ezrével járnak a követői imádkozni.

A szexuális zaklatás és erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelentőségű, és Franciaországban is napirenden van. Benoit Jacquot és Jacques Doillon francia filmrendezőket szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádak miatt őrizetbe vették. Judith Godreche színésznő vádolta meg Jacquot-t gyerekkorában elkövetett megerőszakolással, míg Doillon ellen gyerekkorában elkövetett szexuális zaklatás a vád. Mindkét rendező tagadja a vádakat, és ügyvédeik kritizálják az őrizetbe vételüket. Judith Godreche az Instagramon reagált a történtekre, és egy képet posztolt kamaszkori önmagáról, jelezve, hogy bár nehéz számára a helyzet, erőt fog meríteni belőle.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak vagy szexuális zaklatás áldozata lett, forduljon segítségért az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálathoz a 06-80-20-55-20-as számon, vagy hívja a nap 24 órájában ingyenesen elérhető Áldozatsegítő Vonalt a 06-80-225-225-ös számon. Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban is kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistáját itt találja: http://vansegitseg.im.gov.hu. A NANE Egyesület segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.