Hangosabban kéne énekelni a Himnuszt

Hongkongban két iskolában problémák merültek fel, mert a diákok „túl halkan” énekelték a kínai nemzeti himnuszt, míg egy makaói evangélikus egyházi általános iskolát arra kérték, hogy segítsék a diákokat a himnusz éneklésének „szokássá és magabiztossá” tételében.

A város oktatási hivatala által kiadott jelentés szerint a diákok hangját „puha és gyengének” ítélték, és úgy vélték, hogy „meg kell erősíteni” az éneklésüket. A jelentés a BBC információi alapján került nyilvánosságra, miután az oktatási hivatal komoly erőforrásokat fordított az ellenőrzésekre, beleértve az általános és középiskolák vizsgálatát, valamint interjúk készítését a tanárokkal és szülőkkel.

Legalább húsz iskolából hatnak tanácsolták, hogy erősítsék meg a hazafias nevelésre összpontosító tantervüket. Néhány iskolát dicséret is érte, mert a diákokat Kínába vitték, és mert „magabiztosan emelték fel a nemzeti zászlót”. Hongkongban egy januárban életbe lépett törvény írja elő, hogy az iskoláknak és vállalatoknak is be kell építeniük a „hazafias nevelést” a tantervükbe, amelynek célja a Kínai Kommunista Párt vezetésének és ideológiájának népszerűsítése.

2020 óta egy ellentmondásos, a másként gondolkodás minden formáját kriminalizáló nemzetbiztonsági törvény alapján számos korábbi ellenzéki törvényhozót és demokráciáért küzdő aktivistát börtönöztek be. A nemzetközi tiltakozás ellenére Peking a törvényt a stabilitás szempontjából alapvető fontosságúnak tartja. Kína belenyúlt a hongkongi választási rendszerbe is, és egy „hazafias törvénnyel” ellehetetlenítette, hogy a „hazafiatlannak” tartott emberek a politikai tisztségeket töltsenek be. Ebbe a sorba illeszkedik Hongkong hivatalos himnuszának a betiltása is arra hivatkozva, hogy az lázító lehet.

A tajvani kormány a Kínába való utazásra vonatkozó figyelmeztetését is megemelte, felszólítva állampolgárait, hogy csak akkor utazzanak a szomszédos országba, ha feltétlenül szükséges. Ez a lépés Peking fenyegetéseire reagálva történt, miszerint kivégzi azokat, akiket „megrögzött” tajvani függetlenségpártiaknak tart. A fokozott beutazási figyelmeztetés nemcsak Kínára, hanem a kínai fennhatóság alatt álló Hongkongra és Makaóra is vonatkozik. A tajvani tisztviselők szerint ezek az iránymutatások komoly veszélyt jelentenek a Kínába látogató tajvaniak biztonságára, és hangsúlyozzák, hogy ez nem ellenintézkedés Kínával szemben, hanem óvatossági lépés.

A Kínai Kommunista Párt belső tisztogatásai is folytatódnak, legutóbb két korábbi védelmi minisztert, Li Sang-fut és Vei Fenghét zárták ki a pártból „komoly fegyelmi vétségek” miatt, amelyek a Reuters szerint a korrupcióra használt kormányzati eufemizmusok lehetnek. Li Sang-fu ellen katonai közbeszerzéseknél elfogadott kenőpénzek miatt indult nyomozás, míg Vei Fenghe szintén kenőpénzek elfogadásával és mások korrupt ügyeinek segítésével okozott károkat a hadseregnek.