Az űrutazás veszélyei: vesekárosodás a Mars-missziók során

Brit és amerikai kutatók új tanulmánya szerint a hat hónapos Mars-utazás során az űrhajósok veséje súlyos károsodást szenvedhet az űr sugárzásának következtében.

Az emberiség régóta dédelgetett álma, hogy eljusson más bolygókra, különösen a Marsra. A NASA és a SpaceX, Elon Musk vezetésével, már konkrét terveket is szövöget a vörös bolygó kolonizálására, és a NASA szerint akár a 2030-as években is megvalósulhat az első emberi lépés a Mars felszínén.

A Mars-missziók sikeréhez azonban még számos kihívást kell leküzdeni, többek között a logisztikai és vészhelyzeti forgatókönyvek kidolgozását, valamint a visszatérési útvonal megtervezését. A jelenlegi technológiai lehetőségek mellett a Föld és a Mars közötti 225 millió kilométeres távolság megtétele hat hónapot venne igénybe, ami jelentős mennyiségű ellátmányt és plusz súlyt jelentene az űrhajóknak.

A University College London és a Washingtoni Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok rávilágítottak egy másik, eddig kevésbé hangsúlyozott problémára: az űrutazás egészségügyi hatásaira. A Nature Communications tudományos lapban közzétett tanulmány szerint az űr körülményei között már rövid idő alatt is vesekárosodás léphet fel az űrhajósoknál. A kutatók több mint 40 űrutazás adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a vese bizonyos részei már kevesebb mint egy hónap után zsugorodni kezdenek.

Ez a felfedezés különösen aggasztó a korábbi megállapítások fényében, amelyek szerint az űrben töltött három nap után már fizikai és kognitív leépülés jelei mutatkoznak. Ha az emberiség valóban szeretné folytatni a bolygóközi utazásokat, akkor sürgősen megoldást kell találni a vesekárosodás megelőzésére, különben a sugárterhelés veseelégtelenséget okozhat.

A vesekárosodás lassú folyamata miatt a rutinellenőrzések során nem feltétlenül derül ki a probléma súlyossága, így a kutatók hangsúlyozzák, hogy a megelőzésre és a korai felismerésre kell összpontosítani.