1360 lóerővel készül mindent elverni a BMW

A BMW egy új, minden korábbinál erősebb M-es villanyszedánt fejleszt, amely a Neue Klasse platformra épül, és négy motorral rendelkezik, amelyek összteljesítménye elérheti az 1360 lóerőt.

A BMW 2025-ben mutatja be a teljesen új elektromos platformját, a Neue Klassét, amelynek első modellje a Vision Neue Klasse X koncepcióautó végleges változata lesz, melyet Debrecenben fognak gyártani. Ez a modell az új BMW X3 lokálisan zéró emissziós testvérmodellje lesz, de a Neue Klasse platform nemcsak SUV-ok, hanem szedánok alapját is képezi majd.

Frank van Meel, a BMW M sportrészlegének vezetője szerint 2026-2027 környékén érkezik majd a piacra egy új M-es villanyszedán, amely minden korábbinál erősebb lesz. A 2023 őszén bemutatott BMW Vision Neue Klasse villanyszedán prototípusa egy újgenerációs akkumulátorra épülő, speciális hűtésű négymotoros hajtásláncot kap, amelynek teljesítménye akár az 1360 lóerőt is elérheti. Ez alapján van Meel úgy véli, hogy az új zöld rendszámos szedán minden versenytársát maga mögé utasítja majd.

A BMW jelenlegi elektromos autói jellemzően egy vagy két villanymotorral vannak felszerelve, azonban a vállalat már bemutatott egy olyan i4 prototípust 2022-ben, amely kerekenként egy-egy motort kapott. A Neue Klasse platform ígéretesnek tűnik mind az SUV, mind a szedán kategóriában, és a BMW további innovációkat tervez bevezetni ezen az új alapzaton keresztül.