SZÉP-kártyás fizetések emelkedése

A 2023-as év végén jelentős mértékben, 40 százalékkal növekedett a SZÉP-kártyás fizetések száma, amit a bolti vásárlás ideiglenes lehetősége és a béren kívüli juttatások megemelése okozhatott.

A Magyar Nemzeti Bank összesített adatai alapján a SZÉP-kártyás fizetések darabszáma és értéke 2022 harmadik negyedévéig csökkenő tendenciát mutatott az előző év azonos időszakához képest. Azonban a tendencia 2023 harmadik negyedévében megváltozott, amikor is a boltokban történő SZÉP-kártyás fizetés újbóli ideiglenes bevezetése következtében 10 százalékkal több tranzakció történt, és a vásárlások értéke 20 százalékkal emelkedett.

A negyedik negyedévben tovább folytatódott a növekedés, a tranzakciók száma 20 százalékkal, az értéke pedig 52 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait.

A bolti vásárlások ideiglenes engedélyezése és a béren kívüli juttatások emelése pozitív hatással volt a SZÉP-kártyás fizetések számára. Decemberben különösen magas volt a növekedés, a tranzakciók száma 40 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ami a karácsonyi időszaknak és az egyszeri SZÉP-kártyás juttatások kifizetésének köszönhető. Fontos megjegyezni, hogy ez a növekedés nem járt az egyenlegek csökkenésével.