Új generációs éjjellátó szemüvegek fejlesztése

Az ausztrál kutatók által kifejlesztett új technológia forradalmasíthatja az éjjellátó szemüvegeket, lehetővé téve a sötétben való látást kényelmes és könnyű megoldással.

Az emberi szem természetes korlátai miatt nehezen lát a sötétben, azonban az éjjellátó szemüvegek segítségével ez a hátrány korrigálható. A jelenlegi eszközök azonban nagy méretűek és kényelmetlenek. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói által kifejlesztett új technológia, amely az Advanced Materials folyóiratban is bemutatásra került, egyszerűsítheti és olcsóbbá teheti ezeket az eszközöket.

A hagyományos éjjellátó eszközök bonyolult rendszereket tartalmaznak, amelyekben a fényfotonok áthaladnak egy objektív lencsén, majd egy elektronikus képerősítő csőbe jutnak, ahol több lépésben alakulnak át láthatóvá. Ezen eszközök kriogén hűtést is igényelnek, ami tovább növeli a méretüket és súlyukat.

Az ausztrál kutatók által kifejlesztett új módszer, a fotonmanipuláció, a fotonokat egy rezonáns metafelületen keresztül vezeti, ahol összekeverednek egy pumpasugárral. Ez a folyamat növeli a fotonok energiáját és átalakítja őket látható fénybe, így nincs szükség az elektronátalakításra és a hűtőrendszerekre. Ennek eredményeképpen az éjjellátó technológia egy grammnál is könnyebb filmbe csomagolható, amelyet szűrőként lehet alkalmazni a meglévő szemüvegeken.

A kutatók által korábban használt gallium-arzenid metafelületet továbbfejlesztve, új, lítium-niobátból készült metafelületet alkalmaznak, amely átlátszó a látható tartományban és hatékonyabban oszlik el rajta a fotonsugár. Dragomir Neshev, a TMOS vezető kutatója szerint ezek az eredmények jelentős lehetőségeket nyitnak meg több iparág számára, beleértve a felügyeleti, az autonóm navigáció és a biológiai képalkotó területeket.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.