Csirkezsírból készült szuperkondenzátorok

A kutatók egy új módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a csirkezsír szénalapú elektródákká történő átalakítását szuperkondenzátorok számára, ezáltal környezetbarát alternatívát kínálva a hagyományos anyagok helyett.

A Scitechdaily.com beszámolója szerint a kutatók által kifejlesztett innováció növelheti az energiatárolási technológiák teljesítményét és hatékonyságát. A globális elmozdulás a fenntarthatóbb, zöldebb energia felé megnövelte az energiatartalékok és az energiatároló eszközök iránti igényt, azonban ezeknek az eszközöknek az anyagai gyakran költségesek és környezetvédelmi szempontból problémásak lehetnek.

Az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók bemutatták azt a módszert, amellyel a csirkezsírt szénalapú elektródákká alakítják át szuperkondenzátorok számára. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2023-ban a globális megújulóenergia-kapacitás közel 50 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy a többletenergiát tárolni kell.

Mohan Reddy Pallavolu, Jae Hak Jung és Sang Woo Joo, valamint munkatársaik a költséghatékonyabb tárolóeszközök tervezésére irányuló kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy a csirkezsír tökéletesen alkalmas lehet erre a célra. A kutatók a csirkezsírt először kiolvasztották egy gázlángpisztollyal, majd lángszálas módszerrel égették el, hasonlóan az olajlámpához, és a keletkező kormot egy lombik alján gyűjtötték össze.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az aszimmetrikus szuperkondenzátor negatív elektródájába beépítve a csirkezsírból származó szén nanorészecskék jó kapacitást és tartósságot, valamint nagy energia- és teljesítménysűrűséget mutattak. Ez arra utal, hogy az élelmiszerhulladékok, mint például a csirkezsír, potenciálisan előnyös és még zöldebb megoldást jelenthetnek a szénforrásként való felhasználásukkal.

: Scitechdaily.com