XXL-sztráda terve Frankfurt közelében

Frankfurt mellett tervezik Németország eddigi legnagyobb autópálya-bővítését, amelynek keretében az A5-ös autópálya egy mintegy 30 kilométer hosszú szakaszát tízsávosra terjeszthetik ki.

A Spiegel német hírmagazin és az Economx gazdasági portál szerint a frankfurti metropolisz vonzáskörzetében, valamint a repülőtér irányába vezető útvonalon már jelenleg is jelentős a forgalom, helyenként hat, illetve nyolc sávon haladnak a járművek. Az A5 és az A3 autópályák kereszteződésénél fekvő szakasz különösen forgalmas, Európa egyik legnagyobb légikikötője miatt is.

A Ruhr-vidéki egyetem közlekedéstudományi szakértői által készített elemzés szerint a tervezett bővítés nélkülözhetetlen a 2030-ra várható napi 200 ezres forgalom zavartalan kezeléséhez. A tanulmány 29 kilométer hosszan irányonként tíz-tíz sáv kiépítését javasolja, ami a most nyilvánosságra hozott megvalósíthatósági tanulmány szerint is szükséges a folyamatos haladás biztosításához.

A nagyszabású fejlesztés azonban nemcsak előnyökkel járna. A bővítés érdekében házakat, kerteket és természetes élőhelyeket kellene eltüntetni, továbbá a zajterhelés is jelentősen növekedne, ami már most is problémát jelent a helyi lakosság számára.

A projektet bírálók Los Angeles Highway-nek nevezik, és aggodalmukat fejezik ki a környék ivóvízbázisának és egy madárvédelmi területnek a veszélyeztetése miatt. A kritikusok szerint a 1,1 milliárd eurós költségvetést inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére kellene fordítani, ami csökkentené a forgalmat és elkerülhetővé tenné a széles autópálya szükségességét.

A Hessen tartományi kormány vezető ereje, a CDU azonban továbbra is támogatja a bővítési tervet.