Versenyképesség: Románia megelőzte Magyarországot

A svájci IMD World Competitiveness Center által összeállított rangsor szerint Magyarország versenyképessége jelentősen romlott, és már Románia is megelőz minket.

A nemzetközi összehasonlításban Magyarország a 67 országot felölelő listán a 54. helyre került, ami nyolc helyet jelent visszaesést az előző évhez képest. Románia, amely csak két helyet csúszott hátra, az 50. helyen áll, így megelőzve hazánkat. A rangsor élén Szingapúr, Svájc és Dánia található, míg a térség országai közül Horvátország (51.), Szlovénia (46), Lengyelország (41.) és Ausztria (26.) is jobb helyezést ért el. Magyarország mögött Bulgária (58.) és Szlovákia (59.) helyezkedik el, a lista végén pedig dél-amerikai országok, mint Peru, Argentína és Venezuela szerepelnek.

A versenyképességi rangsor nem csupán a gazdasági mutatókat veszi alapul, hanem a politikai, társadalmi és kulturális tényezőket is, valamint azt, hogy mennyire kedvező a vállalkozások számára a kormányzati környezet, az infrastruktúra és az intézmények működése, illetve a politikai döntéshozatal hogyan ösztönzi a fenntartható fejlődést.

Magyarország a ranglistán 2022-ig felfelé ívelő pályát követett, azonban az uniós pénzforrások csökkenése óta lefelé halad: 2022-ben még a 39. helyen álltunk, tavaly a 46., idén pedig a 54. helyre csúsztunk vissza. A gazdasági teljesítőképesség terén két év alatt 28 helyet esve a 36. helyre kerültünk, a kormányzati hatékonyság tekintetében 15 helyet rontva az 51. helyre, az üzleti hatékonyságban 19 helyet csökkenve a 67. helyre, míg az infrastruktúra terén 5 helyet romolva a 41. helyen találjuk magunkat.

A Portfolio által kiemelt információk szerint, bár több hasonló rangsort is összeállítanak világszerte, az IMD World Competitiveness Center rendelkezik a legátfogóbb mutatórendszerrel és hosszabb távú elemzésekre alkalmas adatokkal.