Új iparág megszületésének lehetősége Magyarországon

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a legnagyobb akkumulátoripari cégek képviselőivel tárgyalt, kiemelve Magyarország vezető szerepét az akkumulátorgyártás terén és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta az SK ON Hungary és a CATL Debrecen képviselőit, Cho Daehee-t és Jason Chen-t. Az egyeztetés során megvitatták az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi és európai helyzetét, valamint az ágazat kihívásait és lehetőségeit.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a zöldenergia és az elektromos autózás a jövő kulcságazatai, amelyek elképzelhetetlenek versenyképes akkumulátoripar nélkül. Magyarország kiemelkedően teljesít ezen a területen, hiszen az akkumulátorok és akkumulátor alkatrészek exportja GDP arányosan meghaladja az 5 százalékot, amivel az ország az uniós rangsor élén áll.

A következő években az akkumulátorgyártás több mint 6 300 milliárd forint értékű fejlesztést hozhat, és Magyarország a világ öt legnagyobb akkumulátoripari hatalmának egyikévé válhat. A gyártási kapacitás elérheti a 250 GWh-t, amely az európai szükséglet 35 százalékát képes kielégíteni.

Nagy Márton felhívta a figyelmet az elektromos közlekedés és az akkumulátoripar kapcsán felmerülő rövidtávú kérdésekre is. Az akkumulátorok piaci értékének és állapotának meghatározásához egységes szabványokra, az élettartam növeléséhez az akkumulátorok cseréjére, valamint a fenntarthatóság érdekében az akkumulátorok újrahasznosítására és feldolgozására van szükség.

A miniszter kiemelte, hogy az akkumulátorfeldolgozás jelenleg hiányzó iparág Magyarországon, ezért fontos felmérni, hogy a hazai akkumulátoripari szereplők hogyan tudnak hozzájárulni az elektromos autózás térnyeréséhez. Az SK Csoport, amely az SK ON Hungary-n keresztül több mint 4 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, Dél-Korea három legnagyobb cégcsoportjának és a világ száz legnagyobb nemzetközi vállalatának egyike. A 2011-ben alapított CATL, amely az elektromos járművek akkumulátorainak globális piacán csaknem 40 százalékos részesedésével a világ egyik legfontosabb akkumulátoripari szereplője, a jövőben több mint 3 ezer embernek adhat munkát Debrecenben. A kínai BYD elektromos autógyártó is – Európában elsőként – Magyarországon létesít gyárat, ezzel tovább erősítve Magyarország pozícióját a zöld átállás nyertesei között.