Magyar Péter kritizálja az ügyészségi sajtótájékoztatót

Magyar Péter szerint az ügyészség sajtótájékoztatója a Rogán-Völner-Schadl ügyben részben hazugságokat, részben szándékos félreértelmezéseket tartalmaz.

Magyar Péter, aki a Rogán-Völner-Schadl ügy kapcsán benyújtott egy hangfelvételt, amely után nyomozás indult, kifejtette véleményét az ügyészség folyamatban lévő sajtótájékoztatójáról. A sajtótájékoztatót szürreálisnak és az 1950-es évekhez hasonlónak írta le, ahol az ügyészek "izzadságszagúan" próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére sem történt bűncselekmény.

Magyar Péter ígéretet tett arra, hogy részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait a sajtótájékoztató után. Emellett kijelentette, hogy amint a legfőbb ügyész nem Polt Péter lesz, a vádhatóság újra elő fogja venni az ügyet, és a nyomozás során elkövetett állítólagos szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján Dr. Kovács Katalin sajtószóvivő elmondta, hogy a fővárosi főügyészség kilenc tanút hallgatott meg, megkereséseket adott ki és közel 17 ezer oldal anyagot vizsgált át. Egyetlen kormánytagnak vagy más hivatali személynek sem volt tudomása, így feljelentési kötelezettség elmulasztása nem történt.

Az ügyészség a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is, és hogy a hangfelvételen szereplő másik kijelentés, miszerint „Polt nem ura a helyzetnek” helytálló megállapítás, mivel „dr. Polt Péter legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”.

Magyar Péter két bejegyzésére hivatkozva tett egy magánszemély feljelentést, ezután kezdte nyomozni a fővárosi főügyészség a Schadl-Völner-ügyet érintő Varga Judit hangfelvételt. Az ügyészség továbbra is elemzi és értékeli az összes, a felvételen és Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást, és további bizonyítási cselekményeket végez. Az ügyészség úgy döntött, bűncselekmény és bizonyítottság hiányában lezárja azokat a nyomozásokat, amelyeket Magyar hangfelvétele nyomán indítottak.

A sajtótájékoztatón felolvasták Varga Judit, a volt igazságügyi miniszter kijelentéseit is, amelyeket a kihallgatás során tett. Varga Judit a hangfelvételen elhangzottakról szólva elmondta: "Nem tudom, hogy mire gondoltam akkor, amikor azt mondtam, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek. Nem értettem azt sem, hogy lehet, hogy az iratokat szétszórják a sajtónak. A férjem rendszeresen gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy ebben a lelki állapotban miért mondtam." Ez a kijelentés további vitákat gerjesztett a magyar közbeszédben, és két nagyobb támogatottsággal rendelkező értelmezés is létezik róla.