Közmédia: rekordösszeg sminkesekre és stylistokra

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) történetében példátlanul magas, nettó 480 millió forintot tervez költeni sminkesre, fodrászra és stylistra egy 12 hónapos időszak alatt. Ez az összeg jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest, hiszen 2016-ban még csak 90 millió forintot fordítottak erre a célra, 2023-ban már 450 milliót, most pedig még ezt is megtoldották 30 millióval. Az MTVA gazdálkodását a 2024-es évre 142 milliárd forintos keretösszeggel határozta meg az országgyűlés.

A közmédia meghívásos eljárást indított a smink, stylist és fodrász szolgáltatások nyújtására. A keretszerződés 12 hónapra szól, és lehetőség van egy alkalommal 1 évre való meghosszabbításra. Az MTVA a keretösszeg 70 százalékának felhasználását vállalta. Jelenleg is van érvényben egy keretszerződés, amely szeptemberben, vagy a keretösszeg kimerülésével jár le.

A tender nyertesének feladata az MTVA képernyős munkatársainak megjelenéséhez kapcsolódó szolgáltatások biztosítása lesz, beleértve a stylist tanácsadást, ruhák és kiegészítők szállítását, öltöztetést, varrást, fodrászatot és sminkelést, valamint szükség esetén maszk készítését.

A felhívás szerint a stylistok havonta átlagosan 250 órát, az öltöztetők és varrónők együttesen havonta átlagosan 833 órát, a fodrászok havonta átlagosan 1250 órát, míg a sminkesek 1916 órát dolgoznak majd. A közmédia napi szinten 40 képernyős személyt és 30-40 vendéget foglalkoztat, ami összesen 140 képernyős munkatársat jelent.

Kiemelt események esetén, mint például a köztársasági elnök újévi beszéde, mester szakemberek biztosítása szükséges.

A tenderre jelentkezőknek nemcsak megfelelő szakmai gárdával kell rendelkezniük, hanem 4 millió forintos ajánlati biztosítékot is be kell fizetniük.

A korábbi évek gyakorlatát figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a Make-Up Team nevű cég lehet a nyertes, amely 2016 óta kap megbízásokat a közmédiától. A cég 2023-ban 450 millió forintot kapott az MTVA-tól, míg 8 évvel korábban ez az összeg még csak 90 millió forint volt. A Make-Up Team Kft., amelyet 2015-ben alapítottak és mindössze 5 fő alkalmazottal rendelkezik, 2022-ben 318 millió forintos éves bevételt ért el, osztalékot nem fizettek ki. A Magyar Hang szerint a cég mikrovállalkozásnak számít, jelenleg öt állandó alkalmazottjuk van, miközben éves szinten 200-210 milliós nettó árbevételt könyvelhetnek el. A cég tulajdonosa Rafai Attila, aki az MTVA-s megbízásokról a Magyar Hangnak adott nyilatkozatában a közmédia sajtóosztályát jelölte meg illetékesként.