Schadl-Völner-ügy: 73 millió forintos osztalékot vett fel a korrupt végrehajtó

Februárban jogerősen elítélték a Schadl-Völner-ügy korrupt végrehajtóit, akik bevallották, hogy kenőpénzt fizettek Schadl György volt végrehajtó kari elnöknek. A bíróság az ötmillió forintos pénzbüntetést két és félmillió forintra csökkentette, és az egyik elítélt, M. E. 73 millió forint osztalékot vett fel a végrehajtói irodájából, amely végelszámolás alá került.

Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperében a Fővárosi Ítélőtábla döntött azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat. A huszonkét vádlott közül tízen, köztük hat önálló bírósági végrehajtó, ismerték el, hogy kenőpénzt adtak Schadl Györgynek a kinevezésükért cserébe. Az ügyészség ötmilliós pénzbüntetést kért, de a bíróság ezt két és félmillió forintra mérsékelte, sőt, egyeseknek még 21 havi részletfizetési lehetőséget is biztosított.

A Fővárosi Ítélőtábla Magócsi István tanácsvezető bíró indoklása szerint a vádlottak vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkoztak, és egyikük sem számolt be az átlagtól eltérő összegű jövedelemről. Emellett a vádlottaknak eltartásra szoruló hozzátartozóik is vannak, és M. E. nyolcadrendű vádlott esetében a köz javára végzett önkéntes munkát is figyelembe vették.

M. E. életvezetési tanácsadóként dolgozik, és irodáját végelszámolással szüntette meg. A Dr. Majorosi Eszter Végrehajtói Iroda pénzügyi beszámolójából kiderült, hogy M. E. 73 millió forint osztalékot vett ki az irodából, ami az éves nettó jövedelem majdnem 14-szerese. Az elítélt végrehajtó irodája kevesebb mint három és fél éves tevékenysége során 426 millió forint profitot termelt, amiből a vádak szerint 254 millió forintnyi osztalék került Schadl Györgyhöz, cserébe 57 millió forintot kapott.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvívője, Csiha Gábor arról tájékoztatta a lapot, hogy az enyhítés az ítéleti belső arányossággal indokolható, valamint azzal, hogy a terhelt gyeden van. Közölte azt is, hogy M.E. a vesztegetést követően, a jogszabályi keretek között kifejtett végrehajtói tevékenységéből származó jövedelme már nem bűnös módon szerzett összeg, így nincs lehetőség annak elkobzására.

“Nem nyilatkozom, éppen eleget rángatott már a sajtó.” – reagált M.E. a 24.hu megkeresésére. Kérdezték a Fővárosi ítélőtáblát is a büntetés mérsékléséről, akik közölték, hogy a bíróság a terhelti állításokat rendszerint elfogadja, ha az nem áll kirívó ellentétben az ügyiratok tartalmával. A bíróság szerint a végrehajtói iroda május 30-án benyújtott beszámolóját februárban nyilvánvalóan nem vehette figyelembe.