Amerikai hosszú kötvények vásárlásának ideje

Az infláció csökkenése és a gazdaság lassulása lehetőséget teremt a hosszú kötvényhozamok csökkenésére, miközben a Federal Reserve óvatos marad a monetáris politika lazításával. A közeljövő eseményei remek taktikai beszállási lehetőséget kínálhatnak, és több szektor is profitálhat ebből a trendből.

Az amerikai kötvénypiacokon új trendek kezdődhetnek, amikor a befektetői narratíva megváltozik. Az elmúlt hónapokban olyan események történtek, amelyek alapján egy trendforduló elején lehetünk. Korábban az amerikai gazdaság erős növekedését és magas inflációját emlegették, de most úgy tűnik, hogy a kötvényhozamok hosszabb ideig maradhatnak magasan, mint várták.

A kötvényhozamok helyzete

Az egyensúlyi kamat elméleti konstrukciója szerint az amerikai 10 éves kötvényhozamok egy 3,8-4,6%-os sávban mozoghatnak, amely az egyensúlyi gazdasági növekedés, a hosszú távra várt infláció és a likviditási prémium összegével egyezik meg. Ez a sáv az utóbbi időben vezérfonalat jelentett az amerikai 10 éves hozamok számára.

A gazdasági változások hatása

Az elmúlt időszak makrogazdasági adatai szerint az amerikai gazdaság lassul, és a termelékenység sem magas már. Ha a termelékenységnövekedésről korábban alkotott véleményünk nem állja meg a helyét, az egyensúlyi kamat valamivel kisebb lehet. A gazdaság lassulása és a várt infláció csökkenése pedig lefelé húzhatja az aktuális kamatszintet.

A kötvényhozamok jövője

Az amerikai 10 éves kötvényhozamok csökkenhetnek, és jelenleg nincs olyan tényező, amely érdemben megváltoztatná ezt a pályát. A kötvényhozamok volatilitása magas, így a befektetési döntéseket rövid távú hozamemelkedési hullámok alapján érdemes megfontolni.

Lehetséges kockázatok

Az olajárak emelkedése és az amerikai költségvetési helyzet jelentheti a legnagyobb kockázatot a kötvényhozamok csökkenésére. Az elnökválasztás közeledtével a költségvetési kérdések is előtérbe kerülhetnek.

Ki profitálhat?

A technológiai szektor, a közművek, a napi fogyasztási cikkek és az egészségügyi szektor profitálhat az alacsonyabb kötvényhozamokból. A japán jen is nyerhet az amerikai hosszú kötvényhozamok csökkenésével.

Kiket kerüljünk?

Az amerikai ingatlanszektor és a kis kapitalizációjú cégeket tömörítő Russel 2000 index kerülendő lehet a jelenlegi környezetben.