Hőmérsékleti rekordok az Egyesült Államokban és halálos erdőtüzek Új-Mexikóban

Az Egyesült Államok északkeleti részén hőmérsékleti rekordokat regisztráltak, míg Új-Mexikóban az erdőtüzek már emberéletet is követeltek.

Az Egyesült Államok északkeleti térségében a nappali csúcshőmérséklet szerdán 35 Celsius-fok fölé emelkedett. Maine állam Caribou nevű településén, amely a kanadai határhoz közel helyezkedik el, 34,4 fokot mértek, a hőérzet pedig majdnem elérte a 40 fokot. Caribou ezzel melegebb volt, mint a híresen forró floridai Miami vagy Texas számos városa. Chicagóban hétfőn egy 1957-es rekordot döntöttek meg, ahol a hőmérséklet 36,1 fokig kúszott fel.

A Nagy-Tavak keleti részén és az északkeleti államokban hőségriadó van érvényben, több szabadtéri rendezvényt lefújtak, és légkondicionált helyeket jelöltek ki a lakosság számára hűsölés céljából. New Yorkban a parkokat korlátozások nélkül megnyitották, az uszodák pedig a megszokottnál korábban kezdik a napot.

A meteorológiai előrejelzések szerint az ország északkeleti részét érintő hőhullám szerdán és csütörtökön tetőzik a Nagy-Tavak vidékén, valamint a Maine államot is magába foglaló térségben, miközben az Ohio folyó völgyében és az atlanti partvidék középső részén, így a fővárosban, Washingtonban, a hétvégén szintén jóval 35 fok fölé emelkedik majd a napi csúcshőmérséklet.

A déli államokat Alberto névre keresztelt trópusi vihar fenyegeti, amely szerdán erősödött trópusi viharrá a Mexikói-öböl felett, és várhatóan csütörtökön éri el Mexikó északi részeit. A vihar jelentős esőzéseket és széllökéseket hozhat, amelyek elősegíthetik az Új-Mexikóban tomboló erdő- és bozóttüzek oltását. Új-Mexikóban az erdőtüzek miatt eddig egy ember vesztette életét, és mintegy 1400 épületet, köztük lakóházakat is érintettek a lángok, miközben több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a gyorsan terjedő lángok elől.

Kaliforniában is több helyen pusztítanak az erdő- és aljnövényzet-tüzek. Észak-Kaliforniában, San Francisco közelében romlik a helyzet, ahol az aranymosók emlékét őrző történelmi térségben, az úgynevezett „Arany földjén” kellett többeket kitelepíteni erdőtüzek miatt Copperopolis településen. Az állam más térségeiben is erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók, miközben az állam déli részén sikerül körbehatárolni a lángokat. Az Egyesült Államokban az év eleje óta már közel 8500 négyzetkilométernyi területen tomboltak erdőtüzek, ami jelentősen meghaladja a 10 éves átlagot.