Azonnal frissítse Windowsos gépét: súlyos Wi-Fi-sebezhetőség a Windows 10 és 11 rendszerekben

Ha eddig halogatta a Windows-frissítést, most sürgősen telepítse, mivel a Microsoft egy súlyos sebezhetőséget javított a Windows 10 és 11 rendszerekben, amely nyilvános Wi-Fi hálózatok használatakor veszélyeztetheti a számítógépet.

A Microsoft által javított sebezhetőség lehetővé tette volna a hackerek számára, hogy rosszindulatú csomagokat küldjenek azoknak az eszközöknek, amelyek ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz csatlakoznak, mint például repülőtereken, kávézókban, szállodákban vagy munkahelyeken. A támadók ezen keresztül távolról parancsokat hajthattak volna végre és férhettek volna hozzá a rendszerekhez, mindezt anélkül, hogy a felhasználók beavatkoztak vagy hitelesítést végeztek volna.

A sebezhetőséget a Microsoft "fontosnak" minősítette, ami a vállalatnál a második legmagasabb súlyossági besorolást jelenti a biztonsági sebezhetőségek tekintetében. A biztonsági frissítést, amely a problémát orvosolja, a Microsoft 2023. június 11-én tette elérhetővé az érintett Windows-verziók számára. Még ha nem is tervezik, hogy a közeljövőben magukkal viszik a laptopjukat, a javítást nem érdemes halogatni.

A biztonság továbbra is kiemelt fontosságú terület, nem csak a szoftverfrissítések, hanem az AI-fejlesztések terén is. Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és korábbi vezető kutatója, aki az AI biztonságos fejlesztését felügyelte az OpenAI-nál, Safe Superintelligence néven indított új startupot. Az SSI célja egy biztonságos és nagy teljesítményű AI-rendszer létrehozása, amelyet a nagy technológiai vállalatok, mint a Microsoft, is figyelemmel kísérhetnek. Sutskever hangsúlyozta, hogy az SSI-nél el fogják kerülni a gyakran zavaró, a menedzsment felől érkező nyomást, és a biztonságot teljesen elszigetelik a rövid távú kereskedelmi nyomástól.